Domstol stanser oljeleting i USA

En domstol i USA har stanset et salg av lisenser for oljeleting i Mexicogolfen. Begrunnelsen er at klimakonsekvensene må vurderes nøyere.

Dermed sendes saken tilbake til innenriksdepartementet, som må velge hva som blir neste skritt.

Domstolen i Washington erklærte torsdag at det må gjøres en ny klimavurdering eller iverksettes andre tiltak hvis salget skal gjennomføres.

Oljeselskaper har til sammen tilbudt å betale 192 millioner dollar for letelisensene. ExxonMobil, Shell og BP var blant selskapene som bød på lisensene i en auksjon i november i fjor. Også norske Equinor deltok.

Kort etter at Joe Biden ble innsatt som president, innførte han midlertidig stans i oljeleting i føderale områder. Men denne avgjørelsen ble stanset av en domstol i Louisiana.

Dermed ble auksjonen av lisensene i Mexicogolfen gjennomført rett etter at Biden hadde deltatt på klimatoppmøtet i Glasgow.

En gruppe miljøorganisasjoner gikk til retten for å stanse salget. De gleder seg over kjennelsen i domstolen i Washington.

– Vi kan rett og slett ikke fortsette å investere i fossilindustrien, noe som setter samfunnet og vår stadig varmere planet i fare, sier advokat Brettny Hardy fra organisasjonen Earthjustice.

(NTB)