FREGATT: En fregatt av Admiral Gorsjkov-klassen, fotografert utenfor norskekysten 25. januar.
FREGATT: En fregatt av Admiral Gorsjkov-klassen, fotografert utenfor norskekysten 25. januar. Foto: 333 skvadron, Luftforsvaret

Fem russiske krigsskip observert ved norskekysten

Norske P-3C Orion-fly har observert flere russiske krigsskip utenfor norskekysten.

Et norsk P-3C Orion-fly fra Luftforsvaret fulgte tirsdag en russisk fartøygruppe utenfor norskekysten. Det norske flyet var på et rutinemessig oppdrag, skriver Forsvaret på sine hjemmesider.

– Rundt klokken 12.20 tirsdag fløy det norske maritime patruljeflyet P-3C Orion ut på et rutinemessig oppdrag i nordområdene. Det norske Orion-flyet, som til daglig er stasjonert på Andøya, fulgte en russisk fartøygruppe sørover langs norskekysten i farvannet nord av Finnmark.

P-3 Orion identifiserte totalt fem russiske fartøy.

Tidligere denne uken meldte Russland i åpne kilder at de vil gjennomføre en rekke maritime militære øvelser i tiden fremover.

Områdene som ble annonsert, var Atlanterhavet, Stillehavet, Nordishavet og Middelhavet, med flere enn 140 krigsskip og støttefartøy deltakende.

– De russiske fartøyene seilte lovlig i internasjonalt farvann, men Norge følger alle bevegelser i norske nærområder fortløpende.

I tillegg til å gjennomføre maritim overvåkning og rekognosering, gjennomfører P-3C også søk etter fremmede ubåter og bidrar i søk- og redningsoppdrag, skriver Forsvaret,