Nakstad: – Ikke sikkert lettelsene medfører dramatisk høyere smitte

Anslagsvis smittes nå 200.000 nordmenn i uken. Helsedirektoratet sier de gjør fortløpende vurderinger av om vi kan åpne opp mer.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 16.816 koronasmittede hver dag.

– Smittetallene vokser og det ser ut som at smitten dobler seg på drøyt ti dager. Tar man høyde for mørketall, smittes mer 200.000 mennesker i Norge nå hver uke, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Mandag ble det registrert 255 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. 67 av pasientene lå på intensivavdeling.

– Vi ser helt klart den samme trenden som i andre land. Det blir flere nye innleggelser, men det belaster i liten grad intensivavdelingen, sier han.

LAVERE RISIKO: Omikron gir 73 prosent lavere risiko for sykehusinnleggelse sammenlignet med delta, anslår FHI. Her fra intensivavdelingen på Haukeland. Foto: Ivar Lid Riise / TV 2
LAVERE RISIKO: Omikron gir 73 prosent lavere risiko for sykehusinnleggelse sammenlignet med delta, anslår FHI. Her fra intensivavdelingen på Haukeland. Foto: Ivar Lid Riise / TV 2

– Må begrense bølgen

Skyhøy smitte gir høyt sykefravær og utfordrer testkapasiteten. Det har ført til flere lettelser de siste dagene, som at hurtigtest erstatter PCR-test for flere grupper og lettelser i karantene- og innreisereglene.

Tidligere i januar ble full skjenkestopp erstattet med skjenking til klokken 23, skolene fikk gå over på grønt nivå og det ble lettere å drive med organisert idrett.

Konserter og teater innendørs får gjennomføres med inntil 1500 til stede, men har fortsatt en streng begrensning på faste tilviste sitteplasser, fordelt på kohorter på maks 200 personer.

Til tross for at særlig kulturlivet, serveringsbransjen og arbeidslivet fortsatt er rammet av strenge restriksjoner, mener Nakstad «at de fleste strenge tiltakene er borte».

– Noen tiltak gjelder fortsatt, i tillegg til reglene om testing, være hjemme når du er syk og munnbind i offentlig rom. De er viktig for å begrense denne bølgen, sier Nakstad.

Dersom smitten stiger veldig fremover, er Nakstad bekymret for at sykefraværet i samfunnet skal øke ytterligere. Derfor mener han det er riktig å holde litt igjen.

– Det er allerede litt problematisk å ha bemanning på jobb flere steder, sier han.

MUNNBIND: Nakstad mener munnbind er blant tiltakene som er viktig for å begrense smittebølgen. Foto: Frode Sunde / TV 2
MUNNBIND: Nakstad mener munnbind er blant tiltakene som er viktig for å begrense smittebølgen. Foto: Frode Sunde / TV 2

Vurderer lettelser fortløpende

På spørsmål om når Nakstad tror det vil gis ytterligere lettelser, viser han til at beslutningen ligger hos regjeringen.

– Det er en forløpende vurdering om vi kan åpne mer opp. Summen av kontakt mellom mennesker avgjør hvor mange som blir smittet, og den summen øker for hver lettelse, sier han.

Han er likevel ikke overbevist om at den siste tidens lettelser vil føre til langt høyere smittetall enn vi ser i dag.

– Det er ikke sikkert at lettelsene medfører dramatisk høyere smitte, siden dette viruset er så smittsomt allerede med den hverdagskontakten vi tross alt har, sier han.

Relatert