GJENNOMSLAG: Ellen Marie Svendsen (102) ble nektet sykehjemsplass. Tirsdag fikk hun beskjed om at hun likevel får plass. Foto: Pål Berg Mortensen / TV 2
GJENNOMSLAG: Ellen Marie Svendsen (102) ble nektet sykehjemsplass. Tirsdag fikk hun beskjed om at hun likevel får plass. Foto: Pål Berg Mortensen / TV 2

Ellen Marie (102) ble nektet plass på sykehjem – nå har kommunen snudd

Det ble sterke reaksjoner da kreftsyke Ellen Marie Svendsen ikke fikk sykehjemsplass. Tirsdag fikk Randabergs eldste beskjeden hun hadde håpet på.

Saken oppdateres.

– Det er en gledens dag. Hadde jeg hatt champagne så hadde jeg sprettet den, sier Jeanette Vasstveit, som er Ellen Maries barnebarn.

Den siste tiden har hun kjempet for at farmoren hennes skal få plass på sykehjem, noe hun først ble nektet fordi kommunen mente hun var for frisk.

Tirsdag fikk de gladmeldingen: Randabergs eldste får likevel fast plass.

– Farmor er så glad og lettet. Dette er midt i blinken, sier Vasstveit.

FORNØYD: Barnebarnet Jeanette Vasstveit kaller dette en gledens dag. Foto: Privat
FORNØYD: Barnebarnet Jeanette Vasstveit kaller dette en gledens dag. Foto: Privat

Mange reaksjoner

Tilbake i januar 2021 ble Ellen Maries første søknad om plass på sykehjem avslått.

De søkte igjen like før jul, og fikk ifølge Vasstveit muntlig beskjed om at det ikke kom til å bli aktuelt fordi det var fullt.

Da gikk barnebarnet til lokalavisen Randaberg 24, og kort tid etter fikk saken nasjonal oppmerksomhet.

Til TV 2 beskrev 102-åringen behandlingen som uverdig, og at hun håpet at kommunen ville snu.

– Jeg er veldig nervøs og må holde meg i veggen når jeg er alene. Jeg er ikke så frisk som kommunen påstår, uttalte hun.

Vasstveit forteller at tilbakemeldingene i tiden etter har vært overveldende.

Det ble også opprettet en støttegruppe på Facebook, der mange har engasjert seg.

– Det tok jo helt av. Vi fikk telefoner fra Haugesund og folk jeg ikke kjente. Dagen etterpå måtte jeg ha telefonen på lydløs, sier hun.

Skal feire med kake

Nylig ble 102-åringen operert og hadde i utgangspunktet fått en midlertidig plass på sykehjem frem til 21. januar. Vasstveit forklarer at farmoren hennes fikk valget mellom å flytte inn i et bofellesskap, eller på dette sykehjemmet.

– Det viktigste er at hun får velge selv og at hun kan føle seg trygg. Hun har valgt å bo på sykehjem, sier hun.

Med tirsdagens beskjed kan familien puste lettet ut. Nå som de har fått gjennomslag blir det feiring, varsler barnebarnet.

– Vi må jo kjøpe en liten kake til henne og dra opp der med noen blomster, sier hun.

Kommunen kommenterer saken

Det er ordfører i Randaberg kommune, Jarle Bø (Sp), som har uttalt seg på vegne av kommunen i denne saken.

Han har ikke vært tilgjengelig for intervju, men tirsdag ettermiddag skriver han følgende i en pressemelding:

I media er det nå gjort kjent at Randaberg kommune har tildelt 102-åring sykehjemsplass. Denne saken, som andre saker, har fått sin grundige saksbehandling. Kommunen har hele tiden vært i dialog med søker og det har blitt gjort en helhetlig vurdering, dialog og vurdering har blitt gjort uavhengig av mediesak.

Kommunen v/ordfører har hele tiden påpekt at saken har vært under behandling. Slike mediesaker er vanskelige. Vi kan som kommune ikke kommentere enkeltsaker, det håper vi på forståelse for. Men det betyr også at innbyggere skal føle seg trygge for at vi ikke utleverer sensitiv informasjon. Kommunen ber nå om ro i saken og vil ikke komme med flere uttalelser.

Relatert