I HARDT VÆR: Statsminister Boris Johnson trosser vinterværet og tar seg en joggetur i St James's Park i London mandag morgen Foto: HANNAH MCKAY
I HARDT VÆR: Statsminister Boris Johnson trosser vinterværet og tar seg en joggetur i St James's Park i London mandag morgen Foto: HANNAH MCKAY

– Statsministeren skulle ønske han kunne skru tiden tilbake

Boris Johnson skal ha forklart seg til granskingskommisjonen, ifølge The Telegraph.

Johnson er i hardt vær, også i eget parti, etter en rekke avsløringer om fester i statsministerboligen 10 Downing Street mens Storbritannia var stengt ned og det var et strengt forsamlingsforbud i deler av 2020 og 2021.

Mandag har nok et arrangement blitt kjent. Det var en avskjedssammenkomst for rådgiver Steve Higham før jul 2020, ifølge Sky News. Statsministerens kontor har ikke kommentert denne episoden.

Minst seks parlamentarikere fra Johnsons konservative parti har sagt offentlig at han bør gå av, mens andre sier de vil vente på konklusjonene i granskningsrapporten, som utføres av den erfarne embetskvinnen Sue Gray.

– Vil skru tiden tilbake

Utdanningsminister Nadhim Zahawi tar imidlertid statsministeren i forsvar og sier at Johnson trodde sammenkomsten var et jobbarrangement.

– Han skulle ønske han kunne skru tiden tilbake. Jeg kan absolutt si at statsministeren føler på det, sier Zahawi til Sky News.

Boris Johnson skal ha forklart seg til granskingskommisjonen, ifølge The Telegraph. Rapporten forventes å være ferdig i løpet av denne eller neste uke.

Statsministerens støttespillere frykter flere avsløringer før rapporten er ferdig.

Zahawi sier kommisjonen må få gjøre granskingen i fred før man trekker noen konklusjoner om statsministeren har brutt reglene.

Raser

Briter raser mot statsministeren og hans stab som tilsynelatende har hatt festligheter flere ganger samtidig som de ba befolkningen om å isolere seg.

Sky News-programleder Trevor Phillips fortalte en personlig historie om hvordan han mistet datteren sin som var syk under lockdown, og allikevel fulgte restriksjonene.

– Tusenvis av mennesker har lignende historier. Skjønner stasministreren hvorfor folk er så sinte, spør han.

Labour-leder Keir Starmer mener det er snakk om lovbrudd som politiet må vurdere å etterforske.

Mandag gikk regjeringen ut og sa de ville fjerne BBC-lisensen. Opposisjonspartiet Labour kaller på sin side grepet en desperat handling fra en hardt presset statsminister Boris Johnson, skriver The Guardian.

Fakta om påståtte samlinger ved Downing Street

Statsminister Boris Johnson og regjeringsapparatet i Storbritannia må svare for flere påståtte samlinger mens landet var nedstengt. Det har kommet fram påstander om tolv hendelser i 2020.

* 15. mai: Hagefest i Downing Street. Statsminister Boris Johnson, hans kone Carrie, tidligere sjefrådgiver Dominic Cummings og Johnsons privatsekretær Martin Reynolds er avbildet på et fotografi lekket til The Guardian. De sitter ved et bord i hagen med vin og ost foran seg. 15 andre personer var også avbildet. Johnson har kalt det et arbeidsmøte.

* 20 mai: Hagefest. En lekket epost fra Reynolds til 100 Downing Street-ansatte inviterte til kveldssamling, hvor gjestene skulle ta med sin egen vin/drikke.

* 13. november: Avskjedsfest. Statsminister Boris Johnson holdt tale under en tilstelning for avtroppende kommunikasjonsdirektør Lee Cain.

* 13. november: Fest i privatboligen. Det er hevdet at Johnsons daværende forlovede inviterte til fester i den private boligen i Downing Street. En talsperson har kalt påstanden «bare tull».

* 25. november: Drinker med ansatte i finansdepartementet, kom i gang spontant etter et arbeidsmøte.

* 27. november: Avskjed med nok en seniormedarbeider i Downing Street. Johnson skal ha holdt tale.

* 10. desember: Fest i regi av utdanningsdepartementet. Tidligere utdanningsminister Gavin Williamson skal ha deltatt.

* 14. desember: Fest med ordførerkandidat Shaun Bailey og ansatte ved Tory-partiets kampanjehovedkvarter. Bailey har siden bedt om unnskyldning og erkjent dårlig dømmekraft.

* 15. desember: Quiz i Downing Street. Statsminister Boris Johnson er avbildet med kolleger, hvor én iført juleglitter og en annen hadde nisselue. Downing Street innrømmet at Johnson «kort» deltok på quizen, men sier det var en virtuell begivenhet.

* 16. desember: Ansatte i embetsverket i samferdselsdepartementet drakk alkohol og danset etter arbeidstid på kontoret. En talsmann sa senere at det var en feilvurdering, og beklaget.

* 17. desember: Julefest på regjeringskontoret. Invitasjoner skal ha blitt sendt ut av sekretæren til Simon Case, et av regjeringsmedlemmene. I de digitale kalenderne var hendelsen merket som «Julefest».

* 18. desember: Julefest i Downing Street. Hendelsen som utløste undersøkelsene rundt fester under nedstengningen, var påstander om at det ble arrangert fest for de ansatte i Downing Street. Boris Johnson skal ikke ha deltatt. Hans talskvinne Allegra Stratton sluttet i jobben etter at et videoklipp av henne der hun spøkte om hendelsen i en liksom-pressekonferanse, ble lekket til pressen

Relatert