ANSPENT: Det er for tiden en svært anspent stemning mellom Russland og Ukraina, og forholdet har vært tema i en rekke internasjonale møter den siste uken. Natt til fredag ble landets myndigheter utsatt for et stort cyberangrep. Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters
ANSPENT: Det er for tiden en svært anspent stemning mellom Russland og Ukraina, og forholdet har vært tema i en rekke internasjonale møter den siste uken. Natt til fredag ble landets myndigheter utsatt for et stort cyberangrep. Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters

Stort cyberangrep mot ukrainske myndigheter - mistenker Russland

Ifølge ukrainske myndigheter skal det natt til fredag ha skjedd et stort dataangrep mot regjeringens nettsider.

Ifølge en melding fra ukrainske myndigheter viser foreløpige data at angrepet ble utført av Russland.

Det er ikke første gang ukrainske nettsteder blir utsatt for hackerangrep av Russland.

Angrepet skjer samtidig som det pågår flere internasjonale samtaler om den spente situasjonen mellom Ukraina og Russland.

«Forvent det verste»

Nettsiden til utenriksdepartementet var også nede og viste en stund en melding på ukrainsk, russisk og polsk:

«Ukrainere! Alle personlige data har blitt slettet og er umulig å gjenopprette. All informasjon om deg har blitt offentliggjort, vær redd og forvent det verste», skal meldingen ha sagt.

Det skal også ha blitt henvist til flere nasjonalistiske organisasjoner og regioner i Ukraina i meldingen.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt og forsvarsminister Odd Roger Enoksen møtte pressen for å orientere om Ukraina-situasjonen fredag formiddag.

– Vi ser at cyberdomenet er en arena hvor det foregår eskalering, og det er alvorlig, men jeg har ikke flere detaljer enn det som har kommet fram, sier Huitfeldt. Hun sier de vil følge med på saken i løpet av dagen.

De fleste domenene er oppe og går igjen. Ifølge det ukrainske utdanningsdepartementet har myndighetene, inkludert landets sikkerhetstjeneste og cyberpolitiet satt i gang etterforskning av saken.

Det er uklart hvem som står bak angrepet, og ingen har så langt tatt på seg skylden.

Russiske hackere med tilknytning til Moskva har tidligere blitt beskyldt for dataangrep mot ukrainske myndigheters nettsider og infrastruktur.

Rammet flere departementer

På Twitter har flere reportere lagt ut skjermbilder av meldinger som ble publisert på flere av de ukrainske departementenes hjemmesider.

Ifølge nyhetsbyrået AFP har Utdanningsdepartementet skrevet på Facebook at nettsiden deres var nede på grunn av et stort globalt cyberangrep.

Også beredskapsdepartementet og statsrådets nettsider var nede.

Talspersonen for utenriksdepartementet sier at det er for tidlig å trekke konklusjoner om hvem som står bak angrepet.

Den danske utenriksministeren, Jeppe Kofod, krever i en twittermelding at aggresjonen mot Ukraina må stanse umiddelbart.

Fordømmer angrepet

Generalsekretær i Nato og tidligere statsminister i Norge, Jens Stoltenberg, fordømmer angrepet på det sterkeste.

I en Twitter-melding skriver Nato-generalsekretæren at alliansen vil fortsette støtten til Ukraina.

– Nato har jobbet tett med Ukraina i årevis for å hjelpe med å bygge opp cyberforsvaret. Nato og Ukarina vil trappe opp cyber-samarbeidet, og vi vil fortsette vår sterke politiske og praktiske støtte, skriver Stoltenberg på Twitter.

Konflikt

Det er for tiden en svært anspent stemning mellom Russland og Ukraina, og forholdet har vært tema i en rekke internasjonale møter den siste uken.

Russland krever garantier for at Ukraina ikke blir Nato-medlem, mens Nato står fast på at Ukraina står fritt til å velge det selv.

Denne uken holdt USA og deres Nato-allierte samtaler med Russland i et forsøk på å lette på spenningen, men de tre forhandlingsrundene har ikke ført til resultater.

Torsdag sa viseutenriksminister i Russland, Sergej Riabkov, at Moskva ikke så noen grunn til å holde ytterligere samtaler med Vesten.

Russland har samlet rundt 100.000 soldater langs Ukrainas grense, som har ført til frykt i Nato og EU for at de planlegger å invadere landet. Russland sier de ikke har noen slike planer.

Relatert