Jubler etter lettelsene – stiller likevel ett klart koronakrav

Etter en lang måned med skjenkestoppen kan serveringsbransjen endelig åpne kranene. Likevel stiller Virke ett nytt koronakrav til regjeringen.

Torsdag kveld kunne regjeringen opplyse om at rekke nye tiltak. Tiltakene innebærer lettelser for serveringsbransjen, og vil gjelde fra midnatt natt til fredag.

– Tiltakene vi innførte, virker. Vi er i en ny fase av pandemien og kan lette på mange av tiltakene nå, sa statsminister Jonas Gahr Støre ved regjeringens pressekonferanse torsdag kveld.

Den viktigste tiltakslettelsen for serveringsbransjen er skjenkeforbudet som ble innført i desember. I stedet for et skjenkeforbud, innføres det nå en nasjonal skjenkestopp klokken 23.00. Dette betyr at serveringssteder kan åpne kranene igjen, forutsatt at alkohol serveres ved bordene.

Det vil bli gjort en ny vurdering av de nye tiltakene tidlig i februar.

Håper på tiltaksslutt

En av de som virkelig har fått kjenne på effektene av strenge koronatiltak og skjenkeforbud, er Noho Norway-sjef Karl Henning Svendsen. Selskapet driver flere av de største utestedene i Oslo, og har totalt 650 ansatte. Alle disse har levd med stor usikkerhet siden pandemiens start.

Nå kan samtlige puste lettet ut:

Karl-Henning Svendsen kunne juble litt etter torsdags pressekonferanse. Foto: Kajsa Garmann Lønrusten/TV 2
Karl-Henning Svendsen kunne juble litt etter torsdags pressekonferanse. Foto: Kajsa Garmann Lønrusten/TV 2

– De ansatte er veldig glade! Det å få det bekreftet nå er godt, fordi da vet vi endelig hva som gjelder, sier Svendsen til TV 2.

Svendsen håper at lettelsen på tiltakene kan være enden på pandemien.

– Det er mange som har hatt en usikkerhet over julen der de ikke vet om vi har jobb, sier Svendsen, og poengterer at særlig en samfunnsgruppe har lidd kraftig i løpet av pandemien.

– Det har vært tøft spesielt for unge i dag. Mange har nettopp startet sin første jobb, også blir de utsatt for permittering og usikkerhet, sier Svendsen.

– Nå får vi byen vår tilbake

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, har lenge etterspurt at kommunene får mer råderett over egen pandemihåndtering. Spesifikt har Johansen ønsket at kommunen får fastsette hvilke tiltak som hører hjemme i Oslo, til enhver tid.

Torsdagens pressekonferanse ga ikke kommunene veldig mye råderett over seg selv - men Johansen jubler likevel for lettelser i tiltakene. Han mener kommunen er blitt lyttet til, på det som var viktigst for dem: skjenkeforbudet.

– At det blir åpnet for skjenking gjør at vi kan åpne byen vår igjen og få folk tilbake i jobb, sier han til TV 2.

Riktig retning

Administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen tror opphevelsen av skjenkeforbudet er et steg i riktig retning, men tar et tydelig forbehold:

- Det er bra at regjeringen har lyttet og opphever forbudet. Samtidig er det mange som fortsatt vil ha utfordringer med å drive lønnsomt med disse begrensningene.

KORONASERTIFIKAT: Administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen tror koronasertifikatet vil føre til flere lettelser.
KORONASERTIFIKAT: Administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen tror koronasertifikatet vil føre til flere lettelser.

Kristensen forventer at det vil komme ytterligere lettelser så snart koronasertifikatet kommer på plass.

- Hvis regjeringen får det verktøyet på plass kan vi åpne mer opp for kultur, trening og serveringsbransjen. Sammen med fortsatt høyt tempo på vaksinering og hyppig testing, kan koronasertifikat bidra til å holde virksomheter åpne og trygge arbeidsplasser når pandemien går over i en ny fase, sier Kristensen.

I første omgang ser det derimot ikke ut til at koronapasset vil bli brukt på den måten med det første. Helseministeren var tydelig i pressekonferansen på at regjeringen har besluttet å ikke innføre koronapass.

Endelig!

Bjørn Næss, administrerende direktør i Oslo Handelsstands Forening, mener det er på tide at det lettes på tiltakene.

– Endelig kan vi ønske gjestene tilbake til bords og servere øl og vin til maten, sier Næss.

Næss sier skjenkestoppen har gått hardt utover bransjen.

– Når FHI anser smitterisikoen på serveringssteder som lav til moderat, skulle det bare mangle at ikke den nasjonale skjenkestoppen blir opphevet, sier Næss.

Næss mener det er viktig at de ansatte kan komme tilbake på jobb.

– Våre medlemmer er klare for å åpne igjen og flere har allerede meldt at de åpner i dag og de nærmeste dagene. Vi håper dessuten at vi kan få på plass koronapass slik at utelivet også snart kan åpne igjen, sier Næss