
Flere evakueringer – tror det verste uværet kommer torsdag
Særlig Trøndelag og Møre og Romsdal kjenner ekstremværet Gydas herjinger torsdag.
Det var ventet at Gyda for alvor ville treffe onsdag kveld og utover natta.
Til tross for mye vann og vær, sier NVE at det har vært en natt uten de alvorligste hendelsene.
– Gyda er fortsatt aktiv, og vi forventer at torsdagen er den dagen som har størst sannsynlighet for hendelser, sier Brigt Samdal, direktør i skred- og vassdragsavdelingen.
Det har kommet bøttevis med nedbør flere steder av landet.
Det siste døgnet har det blitt målt mellom 70 og 100 millimeter regn flere steder. Ifølge Yr har 20 rekorder for januarnedbør blitt slått under ekstremværet.
Måte avbryte bursdagsselskapet
Møre og Romsdal er blant fylkene som er hardest rammet av ekstremværet.
I tettstedet Sjøholt i Ålesund kommune ble flere evakuert onsdag kveld på grunn av rasfare. Det førte til at bursdagsfeiringen til Kåre Helge Hansen (62) fikk en brå slutt.
– Det var litt av en gave jeg fikk i form av ekstremværet Gyda og evakuering, sier Hansen til TV 2 torsdag.

Han hadde opprinnelig planlagt å feire 62-årsdagen på onsdag i huset i Sjøholt. I stedet ble kvelden tilbragt på Fjellstova på Ørskogfjellet sammen med naboer som også var evakuert, men det ødela ikke dagen til Hansen.
– Noen naboer fortalte at elva tok nye løp og at jordmassene var i bevegelse. Da var det helt greit å evakuere. Vi må høre på myndighetene, sier han.

Torsdag formiddag øser regnet fortsatt ned i Sjøholt, og bekker og elver tar stadig nye løp.
– Det var en litt uoversiktlig situasjon her tidligere, men nå ser det heldigvis bedre ut, sier beboer Valborg Haugen til TV 2, som bor like i nærheten av området som ble evakuert onsdag kveld.

Haugen har vært ute for å se på vannmengdene i nærområdet, men er ikke urolig for hva ekstremværet Gyda vil bety for Ålesund.
– Vi er jo vant til litt av hvert med vær på våre kanter. Jeg er optimist. Dette vil gå bra, sier hun med et smil.

Campingplass oversvømt
Det er ikke bare Møre og Romsdal som har hatt det vått i natt. I Meråker i Trøndelag kom det så mye regn at campingplassen i kommunen lå delvis oversvømt torsdag morgen.
Det førte til at en uheldig kvinne, som hadde reist for å tilbringe natten i spikerteltet sitt, måtte evakueres med båt tidlig på morgenkvisten.
– En dame som dro på campingtur i spikerteltet sitt i går kveld ble hentet ut av brannvesenet med båt i dag tidlig, sier operasjonsleder Arnt Harald Aaslund i Trøndelag politidistrikt overfor TV 2.
Uværet i Heim og Orkland i Trøndelag førte til langt flere bekymringsmeldinger. Operasjonsleder Aaslund sier at natten likevel var roligere enn politiet var forberedt på.
– Det har gått relativt fint. Vi har hatt noen stengte veier og snøras i natt som stengte E39, men det er betydelig mindre meldinger enn vi trodde, sier han.
– Det kan tyde på at folk har vært flinke til å sikre eiendom og lyttet til råd om ekstremværet. Det setter vi pris på, avslutter operasjonslederen.

– Vil fortsette å stige
NVE melder om høy vannføring i flere elver, og det er ventet mer nedbør de neste to dagene.
– Vannføringen vil fortsette å stige og det forventes at toppen kan nås sent torsdag eller tidlig fredag morgen, sier Samdal.

Dokkelva i Eresfjord i Møre og Romsdal gikk sent torsdag kveld over sine bredder, som førte til evakuering av 44 personer. Elven hadde stabilisert seg torsdag morgen.
Fylkesvei 660 fra Eidsvåg til Eresfjord er stengt på grunn av ras. Ifølge ordføreren er det trolig snakk om begrensede steinmasser som har kommet ned fjellsiden.
– Norsk folkehjelp er til stede på den andre siden av raset ettersom de allerede var der i sammenheng med evakueringen i Eresfjord, og vi venter på avløsning fra sivilforsvaret på denne siden, sier han.

– Forventer mer
Seniorrådgiver i skred- og vassdragsavdelingen til NVE, Kari Øvrelid, sier til TV 2 torsdag morgen at de forventer at torsdagen vil bringe med seg hendelser av samme kaliber som gårsdagen.
– Vi forventer at vannet vil stige i vassdragene fram mot torsdag kveld og i løpet av torsdag kveld. Fredag natt vil forhåpentligvis vannet stoppe å stige, sier Øvrelid.
Seniorrådgiveren sier at det ikke er sikkert at nedbøren blir mer intens enn onsdagen, men understreker at den vil fortsette.
– Det vi erfarer er at når dagslyset kommer, oppdager folk skader og vann som kan true bebyggelse. Om det har vært lite meldinger i natt, forventer vi mer i løpet av dagen, sier hun.

Ifølge Øvrelid er det særlig Møre og Romsdal som ligger an til å få de største utfordringene torsdag.
Flere skademeldinger
Vegtrafikksentralen Midt melder om en rekke stengte veier som følger av ras og kraftig regnvær. Også flere ferjestrekninger er rammet.
Statens vegvesen ber folk være ekstra oppmerksomme på veimeldinger, og vurdere en ekstra gang om de skal ut å kjøre eller ikke. Flere fjelloverganger er stengt torsdag, deriblant Strynefjellet, og det er kolonnekjøring på Saltfjellet.
Kommunikasjonsdirektør i If forsikring Andreas Handeland sier til TV 2 at de så langt har fått inn cirka 30 skademeldinger. De forventer imidlertid at antallet vil stige utover dagen.
– Det aller viktigste for oss er å være i full beredskap. Vi bemanner opp skadesentrene våre for at folk skal kunne få raskt hjelp, sier Handeland.

– Det er primært vannskader i kjellere, enten på grunn av vanninntrenging utenfra eller tilbakeslag av avløp der vann har trengt gjennom avløpsnettet, Det er også en del vannskader fra tak samt en bilskade på grunn av stormen, opplyser kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.
– Foreløpig estimerer vi skadene til mellom en og halvannen million kroner, men det er alt for tidlig å konkludere før skadene er besiktiget og taksert, sier han.
Forsikringsselskapet Frende har i likhet med Tryg Forsikring og Gjensidige mottatt et 20-talls skademeldinger som følge av ekstremværet Gyda.
Nye oppdaterte prognoser om hvordan ekstremværet vil utvikle seg, kommer torsdag formiddag, ifølge NVE.