MÅ I RETTEN: En mann risikerer bot etter at han delte ut egen sperm til danske kvinner. Foto: Tepikina Nastya/Shutterstock/NTB
MÅ I RETTEN: En mann risikerer bot etter at han delte ut egen sperm til danske kvinner. Foto: Tepikina Nastya/Shutterstock/NTB

Mann tiltalt for å ha delt ut sæd på privaten

En dansk mann (54) er tiltalt for å ha distribuert egen sæd til ulike kvinner i over to år.

En 54 år gammel mann må 31. januar møte i retten i Herning, etter å ha delt ut egen sæd til flere kvinner i Danmark.

Fra oktober 2017 til mars 2020 skal den tiltale ha distribuert sæd uten tillatelse fra den danske etaten Styrelsen for Patientsikkerhed, opplyser politiet i Midt- og Vestjylland, gjengitt av danske TV 2.

For å sikre god helse, kvalitet og sikkerhet hos personer som behandles med donerte celler og vev, deriblant sæd, må donasjonen være tillatt av etaten. I Norge er det Helsedirektoratet som godkjenner de ulike virksomhetene som håndterer donorsær.

I tillegg til å ha delt ut sæd på privaten i to og et halvt år, har mannen fungert som sæddonor i flere sædbanker, noe som i Danmark ikke er tillatt.

«Det skyldes at man gjerne vil sikre at antall barn født av samme donor begrenses, og at det skjer en geografisk spredning av graviditeter oppnådd med samme donor», skriver danske TV 2.

Videre står det at det er usikkert hvordan mannen har klart å bli donor i de ulike sædbankene, og at politiet ikke vil komme med videre opplysninger før saken skal opp i retten.

54-åringen risikerer en bot på 100.000 danske kroner dersom han finnes skyldig i tiltalen.

Relatert