SKADEDYR. Noen av rottene som Torbjørn Drivenes har fanget på Manger de siste månedene. Disse var 10-12 centimeter lange, i tillegg til halen. Foto: Torbjørn Drivenes
SKADEDYR. Noen av rottene som Torbjørn Drivenes har fanget på Manger de siste månedene. Disse var 10-12 centimeter lange, i tillegg til halen. Foto: Torbjørn Drivenes

Våknet av at noe kravlet under lakenet

Flere innbyggere i bygda Manger har det siste året kjempet en hard kamp mot ubudne gjester med lange haler.

Torbjørn Drivenes har flere ganger de siste månedene hørt gnagelyder fra innsiden av veggene i huset som datteren leier.

– Det er helt enormt hvor mye lyd disse rottene kan lage. Noen ganger er det så høyt at man nesten ikke tror det er sant, forteller Drivenes.

Det gamle huset ligger på Manger i Alver kommune. Sammen med husverten har Drivenes kjempet hardt for å stenge skadedyrene ute. De har blant annet fjernet gammel grunnmur, satt opp hønsenetting og støpt ny mur.

– Endelig kommer ikke rottene seg ikke inn lenger, men de er ikke borte. Husverten sier det fortsatt er bevegelse i fellene på utsiden av huset.

– Verste jeg har opplevd

Flere av innbyggerne i bygda nord for Bergen melder om problemer med brunrotter. Det bekrefter Grethe Elin Mjelde ved avdeling for miljørettet helsevern i Alver kommune. Hun sier kommunen vil se på saken og bistå der de kan.

Hos noen har de firbeinte inntrengerne kommet ubehagelig tett på.

– Noen andre i området opplevde å få ei stor rotte i senga. Det må være det verste, sier Torbjørn Drivenes.

TV 2 har vært i kontakt med personen som opplevde å våkne til en rotte i sengen. Vedkommende ønsker ikke navnet sitt på trykk, men forteller om en grusom opplevelse.

– Det er det verste jeg har opplevd. Da jeg så hva som var under lakenet, slo jeg i madrassen, og rotta sprang ut av soverommet. Jeg unner virkelig ingen å få disse dyrene så tett innpå.

Lokalavisa Strilen meldte saken først. Rotta som ble oppdaget i sengen, hadde kommet seg inn i huset ved å gnage hull i gulvet under kjøkkenbenken. Familien som eier huset, måtte bo hos andre til gnageren var fanget. Og det tok fem dager før noe lå i fella.

Eieren av huset sier de meldte fra om problemet for tre måneder siden, og at de håper kommunen nå tar ordentlig tak i saken.

Formerer seg raskt

Torbjørn Drivenes forteller at han har blitt vant til å håndtere døde gnagere det siste året. Bare i huset som datteren leier, har han fanget tolv rotter. Han har også lært at det er viktig å sjekke fellene daglig.

ROTTEFANGER. Torbjørn Drivenes er en av flere som har hatt hendene fulle med rotteproblemer. Foto: Privat
ROTTEFANGER. Torbjørn Drivenes er en av flere som har hatt hendene fulle med rotteproblemer. Foto: Privat

– En dag var jeg for sein, og da hadde andre rotter allerede vært der og spist. Det lå kun et hode igjen i fella, så det var ekstra motbydelig. De er kannibaler, sier han.

Det er foreløpig ikke bekreftet hva som er kilden til rotteinvasjonen. Drivenes forteller at skadedyrfirma er koblet inn, og beskjeden fra dem er klokkeklar: Hvis noen finner en rotte i hus, fins det trolig en til i nærheten. Hvis noen finner to rotter, har de trolig minst fem i huset.

– Så lenge de har tilgang på mat, formerer rottene seg raskt, forklarer Grethe Elin Mjelde i Alver kommune.

Hun sier de har vært i kontakt med flere bedrifter i området for å sikre at også næringslivet gjennomfører tiltak mot skadedyrene.

Pandemi-rotter

Drivenes jobber til daglig som driftsleder ved Manger folkehøgskole. Han sier de lenge har vært obs på å sperre rottene ute fra skolen. Det er fjernet jord fra grunnmurene og nå skal det fylles på med singel.

– Vi kan ikke bare sitte og håpe at det går over. Vi må tette igjen, for det skal ikke store åpningen til før de sniker seg inn.

I kampen mot rottene, klarte Drivenes å finne noe komisk midt i den fortvilende situasjonen. Da han åpnet opp underkledningen i kjelleren, oppdaget de et bol under gulvet. Der viste det seg at rottene hadde raidet kjøkkenskapet.

– De har rett og slett vært oppe og hentet en haug med munnbind. Så ikke kom her og si at rottene ikke bryr seg om pandemien. Det skal de ha, sier Drivenes og ler godt.

– Man må jo bare le. Det er tragikomisk hele greia.

Relatert