HAGEFEST: Lederen for Labour-partiet ber Boris Johnon om å trekke seg etter den omstridte hagefesten Foto: House of Commons / NTB
HAGEFEST: Lederen for Labour-partiet ber Boris Johnon om å trekke seg etter den omstridte hagefesten Foto: House of Commons / NTB

Labour-leder krever at Boris Johnson trekker seg

Statsminister Boris Johnson innrømmer å ha deltatt på hagefest i statsministerboligen samtidig som landet var nedstengt. Nå ber Labour-lederen Johnson om å trekke seg.

Samtidig som Johnson deltok på hagefesten i Downing Street hadde regjeringen innført svært strenge koronarestriksjoner.

Innbyggerne fikk kun lov å treffe én person utenfor egen husstand og myndighetene forbød at folk samlet seg. Det hindret likevel ikke Johnson i å delta på den mye omtalte hagefesten.

Statsministeren svarte onsdag på kritikken under en spørretime og ba om unnskyldning. Men, for Labour-lederen, Keir Starmer, må Johnson gjøre mer enn å beklage.

– Johnson bør gjøre det rette og gå av, sa Starmer.

Han anklager Johnson for lureri og bedrageri.

– Det er så latterlig at det er støtende for den britiske offentligheten, at han til slutt ble tvunget til å innrømme at han holdt hagefest samtidig som landet var nedstengt, sa Starmer.

Johnson gjentok på sin side at han trodde han deltok på et arbeidsrelatert arrangement, og at han angrer på det han gjorde.

– Jeg vet at millioner av mennesker i dette landet har gjort ekstraordinære ofringer de siste 18 månedene. Jeg vet hva de har vært gjennom, som å ikke ha mulighet til å gjøre det de har lyst til, sa Johnson.

Starmer noterer seg at tidligere helseminister Matt Hancock trakk seg da han brøt reglene. Det gjorde også hans tidligere rådgiver Allegra Stratton etter en video der hun spøkte om en fest.

– Hvorfor tror han reglene ikke gjelder ham selv, sa Starmer i en kommentar rettet til statsministeren.

Nye anklager

Boris Johnson står nok en gang i hardt vær etter at det har dukket opp nye anklager om brudd på koronareglene. Før spørretimen onsdag var heller ikke nestlederen i Labour-partiet nådig i sin kritikk av Johnson.

– Statsministeren har ikke bare brutt koronareglene, men han har også løyet for den britiske befolkningen, sa Labour-nestleder Angela Rayner til Sky News.

Hun har også kritisert Johnson for å ikke ha kommet med noen uttalelse om påstandene.

Samtidig har flere opposisjonelle parlamentsmedlemmer krevd at statsministeren bekrefter om han faktisk deltok på hagefesten i Downing Street 20. mai 2020.

Tirsdag ble Johnson nok en gang anklaget for å ha brutt landets koronabestemmelser. TV-kanalen ITV gjenga innholdet i en e-post fra Johnsons privatsekretær Martin Reynolds der det ble invitert til «drinker med sosial distanse» i hagen til Downing Street i mai 2020.

I invitasjonen skal det blant annet ha stått:

– Ta med egen sprit, lød det i oppfordringen til de inviterte.

Invitasjonen ble sendt ut samme dag som regjeringen ba innbyggerne om å kun møte én person utenom egen husholdning.

12 hendelser undersøkt

Så langt har det kommet fram opplysninger om 12 ulike tilstelninger og festlige samlinger gjennomført av regjeringsmedlemmer eller personer med tilknytning til regjeringen mens det var koronarestriksjoner på plass.

Det var i mai spekulasjonene rundt Johnsons mulige koronabrudd begynte å versere, da Johnson var avbildet sammen med 15 andre.

Relatert