Ekstremværet gjør sitt inntog – NVE frykter store skader

Farevarslene renner inn flere steder i landet. Nå fryktes det at ekstremværet «Gyda» kan gjøre store skader onsdag og torsdag.

– Vi vil nok dessverre se hendelser som blir krevende å håndtere, sier Brigt Samdal. Han er direktør i skred- og vassdragsavdelingen til NVE.

Han forteller til TV 2 at NVE har satt beredskap for å forberede seg på uværet de nå er sikre på vil komme.

– Det ser ut som at prognosene er ganske sikre og entydige, sier Samdal.

Han forventer at onsdag og torsdag vil bli krevende dager for Vestland, Møre og Romsdal og Trøndelag.

– Store nedbørsmengder, kombinert med høye temperaturer og kraftig vind vil gi mye snøsmelting som kan gi store elver og erosjonsutfordringer, sier direktøren.

Ber folk sikre verdier

Han oppfordrer folk til å forberede seg godt:

– Sikre verdifulle gjenstander som campingvogner og lignende. Det kommer til å bli veldig vått, sier Brigt Samdal i NVE.

Tidligere denne uken ble det sendt ut oransje farevarsel flere steder i landet. Farevarslene gjelder både snøskred, jordras, flom og store nedbørsmengder.

– Det er veldig sjeldent at vi varsler rødt. Dette er en alvorlig situasjon, sier Aart Verhage, regionsjef i region Vest hos NVE.

Tirsdag formiddag oppjusterer Meteorologisk Institutt nedbørsvarselet til rødt nivå for Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal, altså det høyeste nivået som finnes. Ekstremværet har fått navnet Gyda.

– Farevarselet er satt til rødt nivå, og det er fordi vi venter mengder på 80 til 120 millimeter nedbør, lokalt 150 millimeter i løpet av 24 timer. Det kommer inn midt på dagen onsdag og varer helt til torsdag kveld, sier Julie Solsvik Vågane, vakthavende meteorolog i Meteorologisk Institutt til TV 2.

Alvorlig situasjon

Møre og Romsdal er et av fylkene som vil bli hardest rammet av uværet. Stabsjef Kennet Sætre i Møre og Romsdal politidistrikt håper folk lytter til råd før de drar ut på tur de neste dagene.

– Det viktigste folk gjør nå er å sette seg inn i de varslene som har kommet i løpet av dagen og som vil komme de neste dagene. Og ikke minst lytte til de rådene som blir gitt, sier Sætre til TV 2.

KLAR OPPFORDRING: Stabssjef Kennet Sætre i Møre og Romsdal politidistrikt ber folk holde seg oppdatert på farevarslene når vinterstormen Gyda setter inn onsdag. Foto: Kristian Haug Hansen / TV 2
KLAR OPPFORDRING: Stabssjef Kennet Sætre i Møre og Romsdal politidistrikt ber folk holde seg oppdatert på farevarslene når vinterstormen Gyda setter inn onsdag. Foto: Kristian Haug Hansen / TV 2

Han påpeker at det er svært sjeldent at det meldes rødt farenivå både for nedbør, vind, skred og flomfare.

– Situasjonen blir beskrevet som alvorlig, og det skal vi lytte til. Det betyr konkret for folk at de må legge en liten plan før de legger ut på tur, sier Sætre.

–Uværet kan by på problemer på veiene og langs sjøen, og vi vil unngå alvorlige situasjoner og at folk blir såtende fast, avslutter han.

Snøsmelting opp mot 1000 meter

Milde temperaturer er med på å forsterke situasjonen, og StormGeo varsler snøsmelting opp mot 1000 meters høyde.

Ifølge meteorolog Roar Hansen i StormGeo ser det ut som at kystområdene slipper lettere unna. For eksempel vil Bergen slippe unna med forholdsvis lite nedbør de neste dagene.

Han trekker fram at det er øst- og sørlandet som ser ut til å slippe lettest unna denne gangen.

– Disse landsdelene ligger stort sett i le og vil slippe nedbør. I Oslo kan temperaturen stige opp mot ti grader i slutten av uken, sier Hansen.

Travelt på trafikkstasjonene

Statens vegvesen advarer om svært vanskelige kjøreforhold og stengte veier i flere deler av landet de to neste to dagene.

– Publikum bør vurdere ekstra nøye om de må ut å kjøre, eller om de kan la bilen stå, sier Nils Karbø, avdelingsdirektør for trafikkstyring og beredskap.

Det er ifølge Statens vegvesen fare for flom og skred i Rogaland, Vestland, Møre og Romsdal, nordlige deler av Innlandet og Ofoten i Nordland fram til torsdag.

På veitrafikkstasjonene vurderer de situasjonen kontinuerlig.

– Mellom øst og vest er Filefjell erfaringsmessig den sikreste fjellovergangen, men den kraftige vinden sammen med snø gjør at veiene tetter seg raskt igjen, sier trafikkoperatør John Andreas Omdal i Statens vegvesen, region vest.

Slik blir ekstremværet «Gyda»

Relatert