VIL BLI SENTRALBANKSJEF: Tidligere statsminister og nåværende generalsekretær i forsvarsalliansen Nato, Jens Stoltenberg. Foto: JOHN THYS
VIL BLI SENTRALBANKSJEF: Tidligere statsminister og nåværende generalsekretær i forsvarsalliansen Nato, Jens Stoltenberg. Foto: JOHN THYS

Stoltenberg ringte sentralbanksjefen samme dag Olsen varslet sin avgang

Allerede samme dag som Øystein Olsen varslet at han ville gå av som sentralbanksjef tok Nato-sjef Jens Stoltenberg opp telefonen og ringte ham. Siden har de snakket sammen tre ganger om stillingen.

26. august fortalte Olsen at han ville gå av som sentralbanksjef i februar 2022.

Til TV 2 opplyser Jens Stoltenberg at han allerede samme dag ringte direkte til Øystein Olsen.

«Stoltenberg ringte Olsen for å snakke om hva stillingen innebærer» skriver Stoltenbergs pressekontakt Sissel Kruse Larsen i en tekstmelding.

Hun opplyser videre at Stoltenberg også snakket med Olsen på telefon 7. og 21. november, og igjen 12. desember.

«Etter at jeg opplyste om min fratreden som sentralbanksjef har Jens Stoltenberg ringt meg om stillingen noen ganger. Han var naturlig nok opptatt av sider ved Norges Bank styringsstruktur og hvordan jobb-hverdagen som sentralbanksjef er. » skriver Øystein Olsen i en e-post til TV 2.

Stoltenberg konkurrerer om å få toppjobben i Norges Bank mot dagens visesentralbanksjef Ida Wolden Bache.

Snakket med Tangen

Søndag avslørte Aftenposten at Jens Stoltenberg ved flere anledninger også har snakket med oljefondssjef Nicolai Tangen om jobben.

Den første gangen lederjobben ble diskutert var i en privat middag 3. januar 2021 hjemme hos Knut Brundtland, hvor Stoltenberg deltok sammen med oljefondssjef Nicolai Tangen, samt en del familiemedlemmer, skriver avisa.

Via sin rådgiver Sissel Kruse Larsen bekrefter Jens Stoltenberg i en SMS til Aftenposten at stillingen som sjef i Norges Bank ble nevnt på middagen.

Han opplyser også at han i september 2021 på et fly på vei til FNs hovedforsamling i New York møtte Tangen. «Da hadde de to en samtale, hvor stillingen som sentralbanksjef var ett av temaene», heter det i SMS-en.

Stoltenberg opplyser videre at han også har diskutert jobben med sentralbanksjef Øystein Olsen.

Tangen husker flyprat

Oljefondssjef Nicolai Tangen bekrefter til Aftenposten at han snakket om jobben som sentralbanksjef da han møtte Stoltenberg på flyet fra København til New York 20. september i fjor. Han kan derimot ikke huske at stillingen var tema på middagen i januar.

– Det kan ikke jeg erindre. Dette var jo før Øystein varslet sin avgang, så det må jo i tilfelle ha vært mer generelt om hva jobben går ut på, sier Tangen.

Knut Brundtland er sønn av tidligere statsminister og Ap-leder Gro Harlem Brundtland. Han er nær venn av både Stoltenberg og Jonas Gahr Støre, som han har kjent siden ungdomsårene. Brundtland har ikke villet kommentere saken, skriver Aftenposten.

Relatert