Sjefen for Forsvarets Etterretningstjeneste i Danmark Lars Findsen er varetektsfengslet. Arkivbilde.
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/ Ritzau Scanpix / NTB
Sjefen for Forsvarets Etterretningstjeneste i Danmark Lars Findsen er varetektsfengslet. Arkivbilde. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/ Ritzau Scanpix / NTB Foto: Ida Guldbæk Arentsen/ Ritzau Scanpix

Sjefen for Forsvarets Efterretningstjeneste i Danmark er varetektsfengslet

Sjefen for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) i Danmark, Lars Findsen, har vært fengslet i hemmelighet i en måned. Han er siktet i det som omtales som en alvorlig lekkasjesak.

Den danske etterretningssjefen, Lars Findsen, har sittet varetektsfengslet siden 9. desember for å ha lekket hemmelige opplysninger som kan skade Danmarks sikkerhet, skriver TV 2 Danmark.

Nyheten ble kjent da et rettslig navneforbud ble opphevet mandag, og har slått ned som en bombe i Danmark.

Mandag kveld ble det besluttet at fengslingen av Findsen forlenges til 4. februar, skriver TV 2.

Hemmeligholdt

Ifølge TV 2 Danmark er det ikke kjent nøyaktig hva Findsen er siktet for, men det skal være snakk om lekkasje av hemmelig og høyt gradert informasjon.

Arrestasjonen av Findsen har blitt holdt hemmelig. 9. desember ble det sendt ut en pressemelding fra FE at fire av deres ansatte var pågrepet for lekkasjer fra etterretningstjenestene. At en av de fire var toppsjefen visste ingen.

Fengslingsmøtet har foregått bak lukkede dører. Man vet derfor ikke hvem Findsen ifølge siktelsen skal ha lekket opplysninger til.

Ifølge Danmarks Radio dreier saken imidlertid seg om lekkasje av hemmeligstemplede opplysninger til danske medier. Tre konkrete saker nevnes.

Tre andre nåværende og tidligere ansatte i FE og det danske overvåkingspolitiet (PET) ble også pågrepet og siktet i saken. Bare Findsen sitter i varetekt. Han sa seg villig til å forlenge varetektsfengslingen til 10. januar.

Saken mot FE-sjefen går bak lukkede dører, men avisa Politiken mener å kunne kaste lys over bakgrunnen for siktelsen mot Findsen og de tre andre.

I desember oppsøkte PET-sjefen Finn Borch Andersen og fungerende FE-sjef Svend Larsen flere danske sjefredaktører og advarte mot følgene av å offentliggjøre hemmeligstemplede opplysninger.

Terror, IS-fanger og NSA-samarbeid

Weekendavisens sjefredaktør, Martin Krasnik, fortalte etterpå at tre konkrete saker ble nevnt under møtet.

  1. Den ene dreier seg om dansken Ahmed Samsam, som er dømt for terrorisme i Spania, men som ifølge avisa Berlingske har vært agent for dansk etterretning.
  2. En annen sak dreide seg om Ekstra Bladets dekning av situasjonen for danske kvinner og barn i syriske fangeleirer, en sak avisen fredag ble hedret med den høythengende Cavlingprisen for.
  3. Den tredje saken de to etterretningssjefen advarte mot å grave for dypt i, var Danmarks samarbeid med den amerikanske signaletterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA). Dette samarbeidet er inngående beskrevet av flere danske medier.

FE kom i hardt vær i 2020 da det ble det kjent at de skal ha gitt den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA tilgang til store mengder elektroniske data.

NSA skal ha brukt danske internettkabler for å spionere på statsledere og høyt plasserte embetsmenn i Norge, Sverige, Frankrike og Tyskland.

Overvåket

Det er PET som i lengre tid har etterforsket saken, og Findsen skal blant annet ha blitt overvåket og avlyttet.

Få har opp gjennom årene sittet på flere hemmeligheter i Danmark enn 57 år gamle Findsen, som kort tid etter terrorangrepene mot USA i 2001 ble utnevnt til leder av PET.

Sju år senere ble han departementssjef i forsvarsdepartementet, før han i 2015 overtok som leder for FE.

Findsen har også hatt fast plass i den danske regjeringens sikkerhetsutvalg de siste 20 årene.

Frikjent i kommisjonen

Både FE-sjef Lars Findsen og hans forgjenger Thomas Ahrenkiel ble permittert fra sine stillinger i august 2020, og en kommisjon ble satt til å granske saken.

13. desember 2021 konkluderte FE-kommisjonen med at det ikke var grunnlag for å reise kritikk i saken - verken mot tjenesten eller Findsen.

Samtidig satt altså FE-sjefen i hemmelig varetekt.

Kritikk

Den danske etterretningstilsynet (TET), som fører tilsyn med etterretningstjenestene, kom i 2020 med skarp kritikk av FE. De konkluderte med at etterretningen kan ha begått en rekke lovbrudd, som ulovlig overvåking og tilbakeholdelse av informasjon for kontrollorganet mellom 2014 og 2020.

Flere anonyme kilder sa også til DR at mye av kritikken dreide seg om hemmelig samarbeid mellom FE og NSA.

Relatert