SAKSØKT: Prins Andrew er saksøkt for å ha utført seksuelle overgrep mot Virginia Giuffre da hun var 17 år. Foto: Steve Parsons/ /Pa Photos
SAKSØKT: Prins Andrew er saksøkt for å ha utført seksuelle overgrep mot Virginia Giuffre da hun var 17 år. Foto: Steve Parsons/ /Pa Photos

Skjebnedag for prins Andrew

Tirsdag skal en dommer i New York avgjøre om saken mot prins Andrew skal fortsette eller om saken blir avvist. En avgjørelse er ventet «ganske snart».

Prins Andrew (61) har opplyst at han ikke selv vil være deltagende under høringen i New York tirsdag.

Han har overlatt til sin advokat, Andrew Brettler, å kjempe mot seksualanklagene mot prinsen.

Brettler er en kjent Hollywood-advokat som tidligere har representert flere kjendiser som har vært anklaget for seksuelle overgrep.

Her er prins Andrew avbildet sammen med Guiffre i London i 2001. Foto: Faksimile fra rettsdokumenter fra Epstein-saken
Her er prins Andrew avbildet sammen med Guiffre i London i 2001. Foto: Faksimile fra rettsdokumenter fra Epstein-saken

Prins Andrews advokater har opplyst at de ville bruke den første høringen i overgrepssøksmålet til å be dommeren avvise hele saken.

20 år gamle anklager

Brettler sa under det digitale rettsmøtet at prins Andrew ikke burde blitt «dratt inn i denne rettssaken» 20 år etter anklagene fant sted.

Etter at prins Andrews advokat og Virginia Giuffres advokat hadde lagt fram sine argument ble høringen avsluttet etter en liten time.

Dommer Lewis Kaplan opplyste da at det ville komme en avgjørelse i saken «ganske snart». Dommeren ga ingen indikasjon på hva han la i begrepet «ganske snart».

Seksuelle overgrep

Prins Andrew, som er dronning Elizabeths andre sønn, er saksøkt av Virginia Giuffre, som hevder han begikk flere seksuelle overgrep mot henne i 2001, da hun var 17 år og mindreårig etter amerikansk lov.

Giuffre skal ha blitt «lånt ut» til den nå 61 år gamle prinsen av den overgrepsanklagede finansmannen Jeffrey Epstein, som tok sitt eget liv i fengsel i 2019.

Også Ghislaine Maxwell skal ha bidratt til tilretteleggingen.

Maxwell ble i forrige uke kjent skyldig i å ha rekruttert unge jenter som så ble seksuelt misbrukt av Epstein og vennene hans.

Hovedargumentet til Andrews advokater er at Giuffre i 2009 skrev under på en avtale med Epstein om ikke å saksøke noen som hadde tilknytning til Epstein.

For dette fikk Giuffre utbetalt en halv million dollar.

Prins Andrews advokater hevder forliket fra 2009 beskytter prinsen og andre personer mot søksmål fra Giuffre.

Irrelevant

Prins Andrew er ikke nevnt eksplisitt i forliket, men advokatene mener like fullt at dette omfatter ham.

Prinsen nekter skyld og er ikke blitt siktet i noen straffesak. Han har selv stått fram på BBC og fortalt at han ikke kan huske å ha møtt Guiffre.

Giuffres advokater mener på sin side at forliket med Epstein er irrelevant for søksmålet mot prins Andrew.

– Han kunne ikke ha vært en «potensielt saksøkt» i forliket mellom Giuffre og Epstein, både fordi han ikke var underlagt jurisdiksjon i Florida, og fordi saken involverte påstander på føderalt nivå, som han ikke var en del av, sa advokat David Boies i en uttalelse mandag.

Relatert