USAs første åpne homofile biskop hyller Tutus homokamp

Nylig avdøde Desmund Tutu stilte opp med støtte da USAs første åpne homofile biskop ble ekskludert fra en kirkesamling. Tutu hylles for sin homokamp.

Gene Robinson i St. Pauls-kirken i Concord i 2004. Foto: Lee Marriner / AP / NTB
Gene Robinson i St. Pauls-kirken i Concord i 2004. Foto: Lee Marriner / AP / NTB

Erkebiskop og fredsprisvinner Tutu døde søndag. Gene Robinson, biskop i USAs anglikanske kirke, sier det gjorde stort inntrykk på ham å få støtte fra fredsprisvinneren.

Robinson ble i 2003 den første åpne homofile biskopen i den anglikanske kirken i USA, og ble i 2008 utelukket fra en global kirkesamling på grunn av sin legning. Da kom Tutu med støttende ord.

– Det var ganske surrealistisk. Det var på det tidspunktet, og kanskje nå også, ingen i verden som var mer kjent enn Desmund Tutu. Det var en fantastisk gest av sjenerøsitet og godhet, sier Robinson.

Tutu var i tillegg til å være en fredsaktivist, en forkjemper for homofiles rettigheter og homofilt ekteskap.

– Det er vanskelig å huske på hvor kontroversielt homofilt ekteskap var. At han sto ved meg på den tiden jeg ble utestengt. Det satte meg helt ut, sier Robinson.

I forordet til Robinsons selvbiografi, som ble publisert i 2008, skriver Tutu at han vil si unnskyld på vegne av kirken til alle verdens homofile.

(©NTB)