HAGEFEST: Storbritannias statsminister er under et enormt press for tiden Foto: Hollie Adams / AP
HAGEFEST: Storbritannias statsminister er under et enormt press for tiden Foto: Hollie Adams / AP

Boris Johnson avbildet på omdiskutert hageselskap

Boris Johnsons kontor har avvist at det var et hageselskap i statsministerboligen 15. mail. Nå har det dukket opp et bilde av selskapet – med Johnson til stede.

Det er The Guardian som har fått tilgang til bildet. Det viser to sittende grupper på fire mennesker, samt en større gruppe ute på plenen. Boris Johnson sitter med kona si og to andre, med vin og ost på bordet.

15. mai, da hendelsen fant sted, var landet inne i sin første omfattende koronanedstenging, og det var kun lov å samle to personer fra forskjellige husholdninger utendørs med to meters mellom.

Den samme dagen hadde daværende helsesekretær, Matt Hancock holdt en pressekonferanse hvor han innstendig ba britene om å holde seg hjemme, og ikke samles for å nyte det fine været.

514 mennesker døde av korona den dagen festen skal ha blitt avholdt.

Ikke til å stole på

På arbeidsplasser var regelen at møter skulle bare finne sted fysisk hvis det var «helt nødvendig».

Downing Street avviste torsdag at det var snakk om en sosial begivenhet. Ifølge en talsperson var det snakk om et arbeidsmøte, der statsministeren kun var til stede i 15 minutter.

Til The Guardian sier Angela Rayner, nestleder i Labour partiet, at bildet er som et slag i ansiktet for den britene.

– Statsministeren viser oss konsekvent at han ikke tar hensyn til reglene han setter på plass for resten av oss, sa Rayner.

Kilder som The Guardian har snakket med forteller at det var 20 ansatte tilstede som drakk vin og spiste pizza.

I følge The Guardian skal noen av de ansatte ha drukket til langt på natt.

Statsministerens kontor avkrefter av det har skjedd. De forteller at ansatte skal ha jobbet i hagen.

– I sommermånedene bruker Downing Street-ansatte regelmessig hagen til noen møter. 15. mai 2020 holdt statsministeren en rekke møter utover ettermiddagen, inkludert et kort møte med daværende helse- og omsorgssekretær og hans team i hagen etter en pressekonferanse.

I følge statsministerens kontor dro Johnson tilbake til leiligheten sin rett etter klokken 19:00, og han har dermed ikke vært med på festen i hagen.

Avslørt på en fiktiv pressekonferanse

Etter at daværende pressetalskvinne Allegra Stratton svarte på spørsmål ved en fiktiv pressekonferanse, har Johnson mottatt mye kritikk.

I den fiktive pressekonferansen skulle være en øvelse for Stratton, som etter planen skulle bli Johnsons neste leder for pressebriefinger.

På opptaket spiller Johnsons rådgiver, Ed Oldfield, rollen som journalist. Andre i rommet kommenterer spøkefullt den angivelige festen og brudd på koronaregler.

Under den fiktive pressekonferansen ble Stratton spurt av Oldfield om statsministeren ville godtatt å ha en julefest.

En talsmann for Downing Street benekter at det var en reell julefest, men troverdigheten er satt i spill og Scotland Yard bekrefter at politi er i gang med å se gjennom opptaket.

Relatert