SØKT: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg har søkt på stillingen som ny sentralbanksjef. Her er han fotografert i Brussel.
Foto: Daniel Sannum Lauten / TV 2
SØKT: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg har søkt på stillingen som ny sentralbanksjef. Her er han fotografert i Brussel. Foto: Daniel Sannum Lauten / TV 2

Jens Stoltenberg vil bli ny sentralbanksjef: – Veldig motivert

Nato-sjef og tidligere statsminister Jens Stoltenberg er blant søkerne til å ta over stillingen som sentralbanksjef etter Øystein Olsen.

Det framgår av søkerlisten, som ble offentliggjort av Finansdepartementet tirsdag formiddag. Til sammen har 22 personer søkt på stillingen som ny sentralbanksjef.

Det er stort spenn i hvilken bakgrunn søkerne har. En 19 år gammel student og en 62 år gammel bussjåfør er blant søkerne. I forkant har det også vært knyttet stor spenning til om Stoltenberg ville søke, som også er på listen.

Av 22 søkere er det kun én kvinne. Det er visesentralbanksjef Ida Wolden Bache (48), som også er blant favorittene til å overta topposisjonen i Norges Bank.

Disse 22 har søkt

 • Christian Temte Høst (19), student fra Oslo
 • Arne Solvang Kristoffersen (28), kundebehandler fra Røsvik
 • Tony Arne Sætre (54), tilsynsvakt fra Tertnes
 • Rune Malmedal (62), bussjåfør fra Rong
 • Elias Peltomaa Beisvåg (22), butikkmedarbeider fra Oslo
 • Tor Ingar Os Loftus (46), rørlegger fra Gressvik
 • Andreas Carlsen (32), daglig leder fra Fana
 • Kurt Pettersen (56), medarbeider fra Alta
 • Arnfinn Grønstad (70), pensjonist fra Sandefjord
 • Jon Stokka (21), baker fra Sandnes
 • Ali Reza Behbahani (51), arbeidssøker fra Trondheim
 • Eiric Skaaren (44), Chief Executive Officer fra Oslo
 • Neilas Baranauskas (18), lærling fra Stokke
 • Torkel Rogstad (26), softwareutvikler fra Oslo
 • Zhangir Azerbayev (20), student fra New Haven i USA
 • Ida Wolden Bache (48), visesentralbanksjef fra Stabekk
 • Ole Kristian Pettersen (68), pensjonist fra Horten
 • Jens Stoltenberg (62), generalsekretær i Nato fra Oslo
 • Jacob Bjornheim (62), styremedlem, visiting fellow fra Küsnacht i Sveits
 • Gunnar Oppi (63), pensjonist fra Oslo
 • Johannes Hagström (18), student fra Ski
 • Omar Schevik (60), prosjektleder fra Flekkefjord

Finansdepartementet skriver at de går videre med ansettelsesprosessen og at de tar sikte på utnevning i Kongen i statsråd tidlig i 2022. Kongen i statsråd utnevner da en ny sentralbanksjef for en periode på seks år.

FAVORITT: Ifølge DN ble Ida Wolden Bache også oppfordret av Norges Bank og Finansdepartementet til å søke på stillingen. Vidar Ruud / NTB
FAVORITT: Ifølge DN ble Ida Wolden Bache også oppfordret av Norges Bank og Finansdepartementet til å søke på stillingen. Vidar Ruud / NTB

– Motivert

Ida Wolden Bache har med tre års avbrudd vært knyttet til Norges Bank siden 1998. Hun ble utnevnt til visesentralbanksjef i fjor.

– Jeg har søkt på stillingen som sentralbanksjef etter dialog med Finansdepartementet. Som visesentralbanksjef har jeg et godt bilde av hva stillingen innebærer og er motivert for jobben, sier Bache i en kort kommentar til NTB.

Bache har doktorgrad i samfunnsøkonomi fra Universitetet i Oslo og en mastergrad fra London School of Economics.

Hun ble i sommer – før Stoltenberg kom på banen – trukket fram av flere makroøkonomer som favoritt til stillingen.

BEKREFTER: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg bekrefter at han er blant søkerne. Foto: Daniel Sannum Lauten / TV 2
BEKREFTER: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg bekrefter at han er blant søkerne. Foto: Daniel Sannum Lauten / TV 2

– Ikke i konflikt

– Jeg ble kontaktet av Finansdepartementet i november med forespørsel om jeg ville vurdere å søke stillingen. Det har jeg nå gjort, og dette er en jobb jeg er veldig motivert for, sier Stoltenberg i en uttalelse sendt via hans pressekontakt.

Stoltenberg legger til at departementet har avklart at hans bakgrunn som tidligere statsminister og generalsekretær i Nato ikke kommer i konflikt med sentralbankens regler om hvem som kan ha denne stillingen.

– Jeg har klargjort overfor Finansdepartementet at dersom jeg får stillingen, vil det ikke være mulig for meg å tiltre før min periode i Nato utløper 1. oktober 2022.

Tidligere statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg tiltrådte som Nato-sjef 1. oktober 2014 og har siden fått perioden forlenget flere ganger. Han har klargjort at han ikke kan tiltre før perioden i Nato utløper 1. oktober 2022.

Stoltenberg er utdannet sosialøkonom og hadde permisjon fra jobben i Statistisk sentralbyrås forskningsavdeling da han var stortingspolitiker, statsråd og statsminister. Han har hatt flere statsrådsposter og var, ikke minst, finansminister i en kort periode.

Politisk omstridt

Selv om Stoltenberg har avklart at hans bakgrunn ikke kommer i konflikt med reglene om hvem som kan ha stillingen, er kandidaturet likevel omstridt.

Flere ledende politikere på Stortinget ytrer skepsis og motstand mot en utnevnelse av ham. De er blant annet bekymret for sentralbankens uavhengighet.

– Det er uheldig at det vil kunne stilles spørsmål ved bindinger, både til regjeringen og til statsministeren. Det vil det ikke være mulig å unngå, sier SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski til NTB.

– Nå forutsetter jeg at Finansdepartementet sørger for å ha en så uhildet prosess som overhodet mulig, sier hun.

Høyre-leder og tidligere statsminister Erna Solberg har tidligere sagt at hun mente Stoltenberg som kandidat til sentralbanksjefjobben var plantet.

Nå mener hun at det ikke er naturlig for henne å kommenterte søkerlisten.

– Vi forutsetter at det gjennomføres en ordinær prosess av finansdepartementet i forbindelse med denne stillingen. Det er ikke naturlig at jeg gir ytterligere kommenterer til søkerlisten, sier hun til TV 2.

Relatert