HJEMMEUNDERVISNING: På Løren skole i Oslo skal 750 elever ha digital hjemmeundervisning fra mandag. Foto: Audun Braastad / NTB
HJEMMEUNDERVISNING: På Løren skole i Oslo skal 750 elever ha digital hjemmeundervisning fra mandag. Foto: Audun Braastad / NTB

Oslo-skole sender elevene hjem: – Det har vært en eksplosiv smitteøkning

For Løren skole i Oslo har smittesituasjonen vært så krevende at de ikke lenger kan drifte skolen som normalt.

På Løren barneskole i Oslo er det bekreftet to eller tre smittetilfeller av omikron. I tillegg har skolen opplevd kraftig økning i delta-smitte den siste tiden. Det bekrefter rektor Eli Senneset.

– Det har vært en eksplosiv smitteøkning over helgen. Det er så mye smitte at vi kan ikke drifte som vanlig, sier Senneset til TV 2.

Bydelsoverlege i bydel Bjerke, Hinna K. Khawaja, opplyser til TV 2 at det foreløpig er 35 bekreftede smittetilfeller tilknyttet skolen. I tillegg er det mistanke om flere.

– Vi avventer fortsatt PCR-bekreftelse på flere positive selvtester, skriver bydelsoverlegen i en e-post.

Skolen har, i dialog med bydelsoverlegen, fått godkjent et hastevedtak som gjør at de omkring 750 elevene kan undervises digitalt på hjemmeskole fra mandag til og med fredag denne uken.

– Sykdom, karantene og testregimer påvirker mange ansatte og og elever i ulike klasser og på ulike trinn. Det er en uoversiktlig smittesituasjon, og vi har en raskt eskalerende utvikling, sier rektoren.

– Ute av kontroll

– Mistenker dere at det kan bli flere smittetilfeller og et større utbrudd ved skolen?

– Smittesporerne er bekymret for det, og de er redde for videre spredning. Det er såpass mange elever og ansatte som venter på testtime eller svar på PCR-test, så det er uoversiktlig per nå, sier Senneset.

Rektoren forteller at det er cirka 140 ansatte ved skolen, som er preget av situasjonen.

– Situasjonen er veldig krevende for lærerne også. Derfor synes jeg det er utrolig flott at bydelsoverlegen tok avgjørelsen om digital undervisning. Det gjør at vi kan få kontroll på situasjonen og mulighet til å begrense smitten. Den har vært helt ute av kontroll denne helgen, sier hun.

Oversiktlig smittevei

Bydelsoverlege Khawaja sier til TV 2 at det er for tidlig å svare helt sikkert på hvilke varianter av koronaviruset det er snakk om på skolen, men sier det er grunn til å mistenke omikron-varianten hos flere. Likevel antas det at mye av smitten også kan være delta-varianten.

Khawaja ønsker ikke å gå inn på detaljer rundt de smittede, som alder og smittevei.

– Men vi har en relativt oversiktlig smittevei på de fleste tilfellene, skriver hun.

Bydel Bjerke har også et høyt smittetrykk for øvrig, og har vært blant bydelene med flest smittede per 100.000 innbyggere den siste tiden.

Tilbake i neste uke

Etter planen skal elevene ha hjemmeundervisning resten av uken.

– Så håper vi at vi kan få avsluttet på en fin måte inn mot jul med to dager på skolen i neste uke, sier rektoren.

– Skolen og smittesporingsteamet har sammen vedtatt hjemmeskole ut uke 50, og tar løpende vurderinger angående uke 51, opplyser kommuneoverlegen.

I et brev rektoren har sendt ut til alle foresatte, som TV 2 har fått tilgang til, skriver de at skolen skal sørge for å ha et tilbud for sårbare elever, samt elever under 12 år som har minst én foresatt ansatt i kritisk samfunnsfunksjon.

Også ved Smestad skole er det besluttet at det blir hjemmeskole fra og med i morgen, tirsdag 12. desember.

Rektor Anton Rygg har informert elevenes foresatte.

- Slik situasjonen er nå ved Smestad skole mener jeg at det er best å innføre hjemmeskole fram til juleferien. På den måten får vi en periode hvor vi kan forsøke å redde jula, både for ansatte og familier rundt omkring, sier Rygg.

Skoler i Bergen tar juleferie

På den andre siden av landet, i Bergen, har noen skoler valgt å igangsette juleferien tidlig. Dette på initiativ fra skolebyråden.

Byrådet i Bergen anbefaler at skolene selv skal bestemme om de vil ha siste skoledag fredag 17. desember i stedet for i neste uke.

Beslutningen skal tas i samarbeid mellom skolens ledelse, tillitsvalgte og FAU, sier skolebyråd Endre Tvinnereim i saksframstillingen, ifølge Bergens Tidende.

Skolene får anledning til å avslutte semesteret tidligere på grunn av høy smitte blant barn og store kapasitetsutfordringer i skolene. Skolebyråd Endre Tvinnreim skriver at «et lengre opphold i undervisningen antas å ha positiv effekt på smittetrykket».

Dersom skolene holdes stengt mandag 20. desember må dette kompenseres med å flytte en planleggingsdag fra vårhalvåret 2022, skriver avisen.

Nakstad varsler justeringer før jul

Omikronvarianten har snudd koronahåndteringen i Norge på hodet. Espen Rostrup Nakstad er tydelig på at smittesituasjonen nå er relativt lik det den var i mars 2020, før vaksinene fantes.

Til NRK sier Nakstad at vi må belage oss på at tiltakene som er innført kan bli endret frem mot jul.

– Svaret mitt er at det helt sikkert blir justeringer fremover. Regjeringen har bedt om nye råd fortløpende, hvilket vi også gir. Vi kan ikke la omikron lede oss inn i en situasjon som er enda mer alvorlig enn den vi er i nå, sier Nakstad til NRK.