Nå er det enighet om bybane over Bryggen. Foto: Pål S. Schaathun / TV 2
Nå er det enighet om bybane over Bryggen. Foto: Pål S. Schaathun / TV 2

Avtale om bybane over Bryggen i Bergen signert

Avtalen som sørger for at bybanen i Bergen skal bygges over Bryggen, ble undertegnet lørdag.

Signeringen skjedde rett før klokka 16.30, ifølge Bergensavisen og Bergens Tidende.

Det ble flertall for bybane over Bryggen etter at de to Senterparti-representantene, Stig Torgersen og Steinulf Tungesvik, og og Odd Arild Viste fra Rødt brøt med sine partier i saken.

Det har vært parlamentarisk krise i Bergen siden bystyret vedtok å legge bybanen i tunnel for en drøy uke siden. Da gikk byrådet til Roger Valhammer (Ap) av.

Slik blir gangen i saken videre nå, se video:

Ingen kjøreledninger på Bryggen

Men nå ser det ut til at den parlamentariske krisen er over. Avtalen byrådet nå inngår med de tre representantene sørger for at Roger Valhammer kommer til å fortsette som byrådsleder i Bergen.

Likevel var Torgersen, Tungesvik og Viste klare på at byrådet måtte levere på flere punkter for at de skulle kunne bli enige om at bybanen skulle kunne passere Bryggen. De tre representantene skal ha fått gjennomslag for flere av sine punkter.

I følge BA har de blant annet fått gjennomslag for at man skal unngå kjøreledninger på Bryggen. I stedet for ledning skal Bybanen passere Bryggen på batterier.

Byrådsleder Roger Valhammer skriver i en melding gjennom sin pressekontakt at han vil konstituere et nytt byråd tidlig neste uke. Han mener avtalen som nå er signert skaper en sikkerhet for investeringer opp mot 20 milliarder kroner.

Men selv om avtalen nå er signert må bystyret ta saken opp på nytt og fatte et nytt formelt vedtak. Dette vedtaket vil oppheve det som tidligere ble stemt igjennom. Dette kan tidligst skje på bystyremøte i Bergen 15. desember.

Relatert