Brann på lasteskip utenfor Göteborg: – Kapteinen vil ikke evakuere

Brannen på tørrlastskipet Almirante Storni utenfor Göteborg er fortsatt ikke helt under kontroll, men den er blitt avgrenset, opplyser svensk kystvakt.

I 14.30-tiden lørdag meldte svenske medier om at det brant om bord et fartøy som lå like utenfor Göteborg. Det er grov sjø på stedet, noe som gjør slukkearbeidet vanskelig.

Brannen har pågått siden lørdag ettermiddag. Ved 14-tiden søndag var den ennå ikke helt under kontroll.

– Vi har begrenset brannens spredning. Den har ikke spredt seg spesielt mye nærmere der besetningen har sine lugarer. Men det brenner fortsatt, sier pressetalsperson Valdemar Lindekrantz i Kustbevakningen.

At det brenner i tømmeret som er lastet på båten, gjør brannen særlig vanskelig å slukke. Det er foreløpig ukjent hvordan brannen startet.

Den svenske kystvakten sier til Aftonbladet at redningsaksjonen er en av de største i svensk farvann på svært lenge.

Ville ikke evakuere

Besetningen består av 17 personer. Til tross for at det fortsatt brenner, har ikke kapteinen villet evakuere besetningen.

– Ingen har blitt evakuert, men det er ikke lenger fare for liv og helse for mannskapet, sa redningsleder Lars Blom ved den svenske hovedredningssentralen til TV 2 i 23-tiden.

Det er også tilfellet søndag ettermiddag.

FLAMMER: Det er åpne flammer og mye røyk på stedet. Foto: Mikael Berglund
FLAMMER: Det er åpne flammer og mye røyk på stedet. Foto: Mikael Berglund

Frykter oljesøl

Samtidig jobbes det med å hindre oljesøl fra skipet. Foreløpig har det ikke lekket drivstoff ut i vannet, og det er iverksatt forebyggende tiltak.

– I tilfelle utviklingen går i feil retning, har vi begynt å varme opp oljen til pumpbar temperatur. Det er veldig viktig å unngå store oljeutslipp i Göteborgs skjærgård, sier Mattias Lindholm i den svenske kystvakten til Aftonbladet søndag ettermiddag.

I over et døgn har det vært store redningsmannskap i sving rundt skipet. Blom sa søndag kveld at det nå ser ut som brannvesenet begynner å få kontroll, og at brannen er sentrert til en ende av skipet.

– Men det vil fortsette å brenne en god stund fremover.

– Svært alvorlig

Slukningsarbeidet har pågått hele natten. Både danske og svenske helikopter har bistått i redningsaksjonen.

– Vi har seks båter rundt den brennende båten. Det brenner bare mer og mer. Kapteinen vil ikke evakuere besetningen, sa Anders Lännholm, som er redningsleder i Sjø- og flyredningssentralen, til Aftonbladet tidligere lørdag.

BRANN: Ifølge svenske medier brenner det både på og under dekk. Foto: Mikael Berglund
BRANN: Ifølge svenske medier brenner det både på og under dekk. Foto: Mikael Berglund

Militærfly fra Portugal og Danmark har også bistått.

– Vi har et helikopter som kan ta opp alle i besetningen på en og samme gang, fortsatte Lännholm.

Ifølge svenske Dagens Nyheter er også redningstjenestens MIRG-styrke med brannsoldater på stedet for å bistå slukningsarbeidet.

– Det er en svært alvorlig situasjon, sa Lännholm til nyhetsbyrået TT.

Bruker vannkanoner

Slukningsarbeidet skjer ved hjelp av vannkanoner. 13 brannmenn er også fraktet om bord i skipet for å hjelpe. Da brannen brøt ut, lå fartøyet for anker utenfor Vinga.

– Det ligger fortsatt ankret og det tas enda i bruk vannkanoner, sier Blom til TV 2 i 23-tiden.

Det finnes en plan om å buksere skipet inn til havnen og fortsette slokkingen der, men ingen beslutning er tatt.

– Hovedredningssentralen har gjort om området rundt skipet til et restriksjonsområde, som vil si at skip, fly og helikopter må bevege seg rundt sikkerhetssonen, sier Agne Hörnstig i Sjöverket til TV 2.

– Uten hell

Hörnstig forteller at de har forsøkt å vende skipet slik at vinden ikke lå rett på flammene.

– Brannen startet foran på skipet, og har så spredt seg langs venstre side og bak. Det er tømmer innpakket i plast som brenner under dekk. Man har forsøkt å vende skipet i ly av vinden for å hjelpe til med slukkingen, uten hell så langt, sier Hörnstig.

Ifølge Expressen er det det 177 meter lange fartøyet Almirante Storni som står i brann. Skipet er under liberisk flagg og med hjemmehavn i hovedstaden Monrovia. Det var på vei fra Ljusne utenfor Söderhamn til Göteborg, ifølge Marine Traffic.

Relatert