STRØMTILTAK: Strømprisene har tangert rekord på rekord denne høsten. Nå skal det gjøres tiltak for å lette byrden dette gir folk. Foto: Goran Jorganovich / TV 2
STRØMTILTAK: Strømprisene har tangert rekord på rekord denne høsten. Nå skal det gjøres tiltak for å lette byrden dette gir folk. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

SV og regjeringspartiene går sammen om strømtiltak – hindrer flertall for andre forslag

Ap, Sp og SV på Stortinget gir regjeringen marsjordre til å finne tiltak som kan lette byrden av skyhøye strømregninger. Opposisjonen er ikke imponert: – Utrolig daffe greier, sier MDG.

– Da får vi feid til side all tvil elle uklarhet om det kommer noe. Så nå blir det vedtatt og så vil det være dialog mellom regjeringen og SV fremover om hvordan vi skal gjøre dette. Men det er en tydelig felles forpliktelse om å komme med noe som monner, sier Audun Lysbakken til TV 2.

De tre budsjettkameratene ble sent onsdag kveld enige om forslaget, som samtidig hindrer flertall for en rekke andre forslag som torsdag legges fram i Stortinget om ulike støtteordninger for folk med høye strømregninger.

Forslaget de tre har blitt enige om lyder:

«Stortinget ber regjeringen raskt komme tilbake til Stortinget med mulige tiltak som kan redusere den økonomiske belastningen for husholdningene på kort sikt og spesielt se på tiltak som kan avhjelpe grupper som rammes spesielt hardt av ekstraordinære høye strømpriser.»

LAGT FRAM I STORTINGET: Det var finanspolitisk talsperson for Ap, Eigil Knutsen, som presenterte forslaget i salen. Foto: Stål Talsnes/TV 2
LAGT FRAM I STORTINGET: Det var finanspolitisk talsperson for Ap, Eigil Knutsen, som presenterte forslaget i salen. Foto: Stål Talsnes/TV 2

Opposisjonens forslag

Det kom i går en rekke forslag fra opposisjonen om hvordan staten kan avhjelpe folks høye strømkostnader.

  • Frp foreslår å betale 4.000 kroner i strømstøtte til hver husstand i Norge.
  • Venstre, Høyre og KrF foreslår å gi studenter 1.000 kroner ekstra i stipend. Samt en ordning som er målrettet mot husholdninger med samlet inntekt under 1,2 millioner kroner i 2020. Vi vil gi 750 kroner i redusert strømregning per person i en husholdning. En familie med to voksne og to barn vil da få rundt 3 000 kroner lavere strømregning i vinter.
  • Rødt vil foreslå å gi de ekstra momsinntektene og det økte utbyttet fra Statkraft til befolkningen.
  • MDG foreslår i sitt alternative statsbudsjett for neste år å dele ut hele overskuddet til Statkraft, som er anslått til 5 milliarder, til alle nordmenn, skriver Klassekampen fredag.
  • SV ville i går kreve kontantstøtte for å hjelpe folk med strømregningen.

– Vi har lansert vår idé til hvordan det skal gjøres. Men poenget er at hvis regjeringen skal gjøre noe, må de søke samarbeid med oss. Fordi vi har en budsjettavtale, så vi har vært veldig opptatt av å få forpliktet regjeringen til at det skal komme en løsning. Det er det vi går sammen om i dag, sier Lysbakken til TV 2.

– Ansvarsfraskrivelse

– Vi har ikke tid til å vente. Jeg synes det er rart at de ikke er mer konkrete, sier finanspolitisk talsperson i Høyre, Tina Bru til TV 2.

Hun mener det er opplagt at regjeringen tvinges til handling av Stortinget, og mener SV hjelper regjeringen med ansvarsfraskrivelse.

– At de fremmer forslaget er for å unngå at det blir flertall for et mer detaljert forslag. De vil holde Stortinget å avstand og slippe å gå på nederlag så tidlig i perioden, sier Bru.

Hun mener kuttet i elavgiften på 2,9 milliarder regjeringen vil gjennomføre, ikke treffer der det skal.

– Det går til alle, og blir bare småpenger for folk flest. Vi trenger mer målrettede ordninger. Det er ikke alle som har behov for hjelp nå, vi trenger ikke sponse villaeiere med jacuzzi, sier Bru.

Leder av finanskomiteen på Stortinget for Ap, Eigil Knutsen, sier det er «spesielt» å høre det tidligere regjeringspartiet Høyre snakke om strømpriser.

– De har administrert strøm- og kraftsystemet i åtte år, og flere ganger uttrykt bekymring for at strømprisene var for lave, sier Knutsen.

Han understreker at situasjonen med rekordhøye strømpriser er en prioritet for regjeringen.

– Vi er veldig bekymret for de høye strømprisene som vi ser nå. Mange vil få problemer med å få endene til å møtes. Vi trenger tiltak på kort sikt som gjør at folk kan betaler regninger, men også på lang sikt.

Knutsen svarer ikke på hvilke konkrete tiltak de nå vurderer, og peker på statsbudsjettet for 2022, som han mener vil gjøre det enklere for dem med lave inntekter på et generelt nivå.

MDG: – Daffe greier

Stortingsrepresentant for MDG, Rasmus Hansson, er ikke nådig med forslaget som nå ligger på bordet.

– Forslaget Ap, Sp og SV går sammen om på strøm, er utrolig daffe greier. Det eneste de har blitt enige om, er å be Stortinget komme tilbake med mulige tiltak, sier Hansson til TV 2.

Han savner konkrete forslag, og mener forslaget regjeringen går sammen med SV om, blokkerer for gode forslag fra opposisjonen.

– MDG har lenge foreslått en kontantutbetaling på 7500 kroner for en familie på fire. Pengene tas fra Statkrafts ekstraordinære overskudd, grunnrenteskatten og elavgiften. Flere partier har nå sagt seg enig i at kontantutbetaling er lurt, sier Hansson.

– Problemet til regjeringen er at de allerede har svidd milliardene folk betaler inn i økte strømpriser til å komme til en budsjettenighet med SV. Dermed er det ikke mer penger igjen til dette. Det mener vi var uklokt.

KONKRET: Rasmus Hansson (MDG) savner helt konkrete strømtiltak. Foto: Mariam Butt
KONKRET: Rasmus Hansson (MDG) savner helt konkrete strømtiltak. Foto: Mariam Butt

– Sneglefart

Også Frp mener det er for lite - for sent.

– Jeg synes det er helt horribelt. Det er sneglefart, sier Frank Sve (Frp), i olje- og energikomiteen på Stortinget.

– Vi må få på plass nye tiltak umiddelbart. Det må skje før jul, sier Sve.

Han frykter det vil gå flere måneder før det kommer en avklaring.

– Da er det for sent. Da har bedrifter gått konkurs. Det er kjempedramatisk for minstepensjonister og studenter. Hvor lenge skal de sitte og fryse på grunn av at de ikke klarer å bestemme seg?

«SNEGLEFART»: Frank Sve (Frp) mener regjeringen må «våkne opp» og gjøre noe med de høye strømprisene nå. Foto: Ole Berg-rusten
«SNEGLEFART»: Frank Sve (Frp) mener regjeringen må «våkne opp» og gjøre noe med de høye strømprisene nå. Foto: Ole Berg-rusten

Relatert