To tilfeller av omikron påvist i Øygarden: – Vurderer å sette skolene på gult nivå

De første tilfellene av omikronvarianten er bekreftet i Norge.

Onsdag ble det bekreftet to tilfeller av omikronvarianten i Øygarden kommune, opplyser kommunen i en pressemelding. Det er første gang varianten påvises i Norge.

– Jeg kan bekrefte at vi har to tilfeller av Omikron-viruset i vår kommune. Personene har en relasjon og er nå isolert, sier ordfører i Øygarden, Tom Georg Indrevik (H), til TV 2.

Kommunen forteller at de har tatt ekstra forholdsregler når det gjelder personene som er smittet og at de har tett kontakt med FHI.

– Jeg har vært i kontakt med helseministeren og FHI og orientert dem om situasjonen, sier Indrevik.

Senere onsdag ble det bekreftet ytterligere to tilfeller av omikron hos reisende fra Sør-Afrika som ankom Gardermoen.

TILTAK: Ordfører i Øygarden, Tom Georg Indrevik (H), vil sette inn strengere tiltak etter at kommunen fikk påvist omikronsmitte. Foto: Sorosh Sadat, TV 2
TILTAK: Ordfører i Øygarden, Tom Georg Indrevik (H), vil sette inn strengere tiltak etter at kommunen fikk påvist omikronsmitte. Foto: Sorosh Sadat, TV 2

To av et reisefølge på fire

Det er to voksne som er bekreftet smittet med omikron. De hadde vært på reise i Sør-Afrika og returnerte til Norge 20. november.

– Det var et reisefølge på fire. De øvrige personene er ikke smittet, sier kommuneoverlege Bjørg Møllerløkken.

Når personene returnerte var det ikke påbudt med innreisekarantene eller test etter reise til Sør-Afrika. Disse reglene ble innført i ettertid.

Fakta: Dette vet vi om omikronvarianten

* 24. november 2021 varslet Sør-Afrika WHO om en ny koronamutasjon

* 26. november identifiserte WHO varianten. Den fikk benevnelsen B.1.1.529, og navnet «omikron»

* Omikron har flere mutasjoner som kan avgjøre hvordan det smitter og hvor syk man blir

* Det er ikke vitenskapelig bekreftet at varianten smitter lettere, men mye tider på det da smitten har steget kraftig i områdene den er oppdaget

* Foreløpig ser det ikke ut til at man blir sykere av omikronvarianten

* Det ser ut til at personer som allerede har vært smittet med Covid-19 lettere blir smittet om igjen av omikronvarianten

* Det er ikke kjent hvor effektive vaksinene som finnes i dag er mot omikronvarianten. Alle vaksineprodusentene jobber med å tilpasse vaksinene til den nye mutasjonen

* Omikron ble først oppdaget i Sør-Afrika og den har spredt seg i flere land i sørlige Afrika.

* Mange land har innført nye reiserestriksjoner for å forsinke omikronvarianten i å spre seg.

Kilde: WHO


– Personene beskriver sykdommen som en influensalignende sykdom. De er i bedring og ved godt mot. Vi har også grei oversikt over nærkontakter, sier kommuneoverlegen.

Det er mellom 30 og 40 nærkontakter. Alle nærkontakter har blitt bedt om å teste seg, og det er foreløpig ikke blitt bekreftet flere tilfeller av omikron.

Vil innføre tiltak

Øygarden er blant kommunene i Norge som har opplevd økende smitte den siste tiden.

Fakta om omikronsmitte i Norge

* To personer i Øygarden kommune i Vestland fikk 1. desember påvist omikronvarianten av koronaviruset. Begge de to har vært på reise i Sør-Afrika.

* Ytterligere to personer som har vært på reise i Sør-Afrika, har fått bekreftet omikronvarianten 1. desember. De to har ankommet Norge med fly til Gardermoen og har vært på karantenehotell siden ankomst.

* Bydelsoverlegen i Bydel Frogner i Oslo sier at det er stor sannsynlighet for at det er omikronsmitte i området. 30–40 personer er bekreftet koronasmittet etter et arrangement i forrige uke. Utbruddet er knyttet til en reisende som har vært i Sør-Afrika, skriver VG.

* Det er innført nasjonale tiltak for å forsinke spredningen av omikronvarianten i Norge.

– Som en konsekvens av det generelt høye smittetrykket, vil kommunen innføre ytterligere smitteverntiltak, sier Indrevik.

Kommunen har allerede innført en lokal forskrift som blant annet påbud om munnbind og krav om registering av gjester på serveringssteder.

– Ett av tiltakene kan være å sette skolene på gult nivå, sier Indrevik til TV 2.

Han opplyser videre at det er planlagt et møte i kommuneledelsen klokken 15.30 onsdag ettermiddag hvor situasjonen skal diskuteres.

Skal analysere alle prøver

Etter de mistenkte tilfellene ble oppdaget, ble de sekvensert og bekreftet på Haukeland universitetssykehus.

– Jeg kan fastslå at vi fortsatt er i en pandemi. I dag har vi påvist to tilfeller av omikron. Disse ble påvist i vårt mikrobiologiske laboratorium, sier Eivind Hansen, administrerende direktør ved Haukeland universitetssykehus, på en pressekonferanse.

Sykehuset har besluttet at de skal undersøke alle koronaprøvene som er tatt i Øygarden kommune de siste dagene.

– Vi vil undersøke alle prøvene fra Øygarden de siste dagene med tanke på om det kan være flere tilfeller, opplyser seksjonsoverlege Øyvind Kommedal ved mikrobiologisk avdeling.

VIL INFOMRERE: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) har kalt inn til pressekonferanse om situasjonen onsdag ettermiddag. Foto: Marte Christensen / TV 2
VIL INFOMRERE: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) har kalt inn til pressekonferanse om situasjonen onsdag ettermiddag. Foto: Marte Christensen / TV 2

– Vi har vært forberedt

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) sier at Norge er forberedt.

– Jeg forstår at det kan virke skremmende på noen, men vi har vært forberedt på det både i Norge og internasjonalt, og har planer for å håndtere smitte umiddelbart, sier Kjerkol til NTB.

Helse- og omsorgsdepartementet kaller inn til pressebreif om at omikron er påvist i Norge klokken 13.15.

På pressebriefen vil helseministeren, avdelingsdirektør Line Vold i FHI og helsedirektør Bjørn Guldvog delta.

FHI opplyste til TV 2 tidligere onsdag at flere kommuner har kontaktet dem for råd vedrørende smittetilfeller de mistenker kan være omikron.

– Det er en rekke mistenkte tilfeller som er til analyse nå i ulike laboratorier i landet, sa avdelingsdirektør Line Vold til TV 2.

Relatert

Mer innhold fra TV 2