ANALYSE: Avdelingsleder Line Vold i FHI forteller at flere prøver fra flere kommuner er inne til sekvensering for omikronvarianten. Foto: Martin Fønnebø / TV 2
ANALYSE: Avdelingsleder Line Vold i FHI forteller at flere prøver fra flere kommuner er inne til sekvensering for omikronvarianten. Foto: Martin Fønnebø / TV 2

FHI om omikron: – Det er en rekke mistenkte tilfeller til analyse nå

Flere kommuner i Norge har kontaktet FHI for å få råd om virusprøver de mistenker kan være omikron. I Øygarden er det to bekreftede tilfeller av virusvarianten.

Onsdag formiddag ble det bekreftet at det er to tilfeller av omikronsmitte i Øygarden kommune.

FHI opplyser til TV 2 at flere kommuner har kontaktet dem for råd vedrørende smittetilfeller de mistenker kan være omikron.

– Det er en rekke mistenkte tilfeller som er til analyse nå i ulike laboratorier i landet, sier avdelingsdirektør Line Vold til TV 2.

Hun forteller at FHI nå jobber sammen med en rekke kommuner med å avklare status for flere mulige tilfeller av den nye virusvarianten.

– Vi vil komme med mer informasjon i løpet av dagen, sier Vold.

Samtidig oppdages virusvarianten omikron i stadig flere land.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol har hasteinnkalt til pressebrief klokken 13.15 onsdag.

Tre mistenkte prøver

Tirsdag bekreftet Ullensaker kommune til TV 2 at de har sendt tre positive prøver til FHI for sekvensering etter mistanke om omikronsmitte.

De tre personene testet positivt på hurtigtest da de landet på Oslo lufthavn. Deretter testet de positivt på PCR-test.

Tilfellene ble definert som mistenkelig siden personene kom direkte fra eller via mellomlandinger fra det sørlige Afrika hvor varianten er utbredt.

Onsdag forteller kommunen at de fortsatt venter på prøvesvar.

– Det er ingen ytterligere positive prøver som er sendt til analyse siden i går, sier pressevakt Roger Sandum i Ullensaker kommune.

Dette er mistenkelig tilfeller

Helsedirektoratet definerer mistenkte tilfeller som følgende :

  • Personer som tester positivt etter ankomst til Norge, direkte fra eller via mellomlandinger fra et av de åtte landene sør i sørlige Afrika.
  • Hustandsmedlemmer eller tilsvarende nære til en person som er bekreftet smittet med omikron og som tester positivt.
  • Andre som tester positivt og hvor sekvensering ikke påviser delta varianten.

Utenriksdepartementet har frarådet reiser til og fra Botswana, Namibia, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mosambik, Sør-Afrika og Zimbawe på grunn av den nye virusvarianten.