Flere dokumenter relatert til pendlerboliger er forsvunnet fra Stortingets arkiv, enten fordi de er slettet eller blitt borte på annet vis Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Flere dokumenter relatert til pendlerboliger er forsvunnet fra Stortingets arkiv, enten fordi de er slettet eller blitt borte på annet vis Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Flere pendlerdokumenter borte fra Stortinget

Flere sentrale dokumenter om pendlerbolig er enten slettet eller på annen måte forsvunnet fra Stortingets arkiver. Jussprofessor mener det er alvorlig.

Stortingets reglement sier at alle representanter skal rapportere om sine boligforhold én gang i året. Administrasjonen har likevel problemer med å legge fram flere av disse dokumentene, skriver Aftenposten.

Avisen har flere ganger i høst bedt om skjemaer som gjelder Eva Kristin Hansen (Ap), men ikke fått svar fra Stortingets administrasjon.

Søknader slettet

Hansens advokat John Christian Elden har også bedt om disse dokumentene. Han har fått noen, men ikke alt han har bedt om. Han mener de ikke eksistere lenger.

Andre skjemaer er blitt borte fra arkivene på annet vis.

«Søknaden er slettet», skriver Stortinget om to av Kjell Inge Ropstads pendlerbolig-søknader. Dette skal ha skjedd i forbindelse med overgang til et nytt saksbehandlingssystem for flere år siden, ifølge Aftenposten.

– Helt uakseptabelt

Den nyvalgte stortingspresidenten Masud Gharahkhani sier til TV 2 at dette er helt uakseptabelt.

– Det viser at man ikke har hatt kontroll og systemer på plass. Jeg har gitt beskjed til stortingsdirektøren om at sånn kan vi ikke ha det, nå må det ryddes opp på alle plan - og den ryddejobben er jeg i gang med, sier han.

Jusprofessor ved Universitetet i Bergen Hans Fredrik Marthinussen sier at disse skjemaene potensielt kan få noen dømt for forsettlig bedrageri.

– I ytterste konsekvens kan det føre til fengselsstraff. Det er derfor avgjørende at disse dokumentene blir funnet, sier Hans Fredrik Marthinussen, jussprofessor ved Universitetet i Bergen.

Relatert