SMITTE: Onsdag publiserte FHI en ny ukesrapport. Line Vold, avdelingsdirektør i FHI, møter pressen i etterkant. Foto: Ida Cecilie Madsen / TV 2
SMITTE: Onsdag publiserte FHI en ny ukesrapport. Line Vold, avdelingsdirektør i FHI, møter pressen i etterkant. Foto: Ida Cecilie Madsen / TV 2

FHI: – Antall dødsfall er nærme nivået i begynnelsen av pandemien

Både tallene på smittetilfeller og koronadødsfall øker for femte uke på rad. Antall innleggelser gikk ned, men FHI mener det er for tidlig å slå fast en ny trend.

Antall ukentlige dødsfall har vært økende de siste fem ukene, viser den nyeste ukesrapporten til FHI.

Det er foreløpig registrert 45 koronadødsfall i uke 46, som er rekordmange.

– Antall dødsfall i uke 46 er det høyeste registrert i 2021 og på nær tilsvarende nivå som i begynnelsen av pandemien, skriver FHI.

Til sammenligning ble det registrert 42 dødsfall i uke 45.

De siste 4 uker var medianalderen på de døde 85 år.

Nedgang i antall på sykehus

Det var en nedgang i antall nye pasienter innlagt i sykehus med covid-19 som hovedårsak i uke 46, etter en økning de siste fire ukene.

Det er foreløpig rapportert om 146 nye innlagte pasienter i uke 46, etter 163 i uke 45.

– Høy vaksinasjonsdekning bidrar til å bremse, men ikke stoppe smittespredningen, skriver FHI.

Line Vold sier til TV 2 at det jevnt over er vaksineringen som er det viktigste tiltaket nå.

– I tillegg er det også viktig å nå ut til de som ikke er vaksinert, tilby oppfriskningsdoser, samt oppfordre til å holde seg hjemme om en ikke føler seg i form, sier hun.

Selv om antall registrert smittede har økt jevnt fra uke 41 frem til uke 46 ser det ut til at verken antall nye innleggelser eller antall overføringer til intensivavdeling for covid-19 økte i forrige uke.

– Det er for tidlig å vurdere om dette er en varig, ny trend.

Rekordmange smittede

Det har vært en oppgang i antall meldte smittetilfeller de siste fem ukene.

Det er foreløpig meldt 14.626 tilfeller i uke 46. Det er 24 prosent økning fra uke 45, og det høyeste antall meldte tilfeller på en uke så langt i pandemien.

– Vi har gjort en endring i testregime hvor flere blir testet, særlig på skolen. Det gjør også at vi ser flere tilfeller hvor man får påvist koronasmitte. Jevnlig testing på skole betyr også at familiemedlemmer blir testet, og hvor testresultatet er positivt.

FHI mener imidlertid at det ikke går å sammenligne data på smittede over tid.

– Det har vært store endringer i teststrategi gjennom høsten, og det har vært økt bruk av selvtester og jevnlig testing i enkelte grupper som påvirker hvor mange som testes og oppdages, skriver FHI.

Trenden i smittespredningen har vært økende med et gjennomsnittlig reproduksjonstall fra 1. november på 1,2.

Relatert