Kina og president Xi Jinping er ikke invitert til det såkalte demokratitoppmøtet til USAs president Joe Biden, her fotografert da de to møttes i 2013. Heller ikke Russland får plass på gjestelista. Foto: Lintao Zhang / Pool via AP / NTB
Kina og president Xi Jinping er ikke invitert til det såkalte demokratitoppmøtet til USAs president Joe Biden, her fotografert da de to møttes i 2013. Heller ikke Russland får plass på gjestelista. Foto: Lintao Zhang / Pool via AP / NTB Foto: Lintao Zhang

Kina og Russland får ikke være med på Bidens demokratitoppmøte

USAs president Joe Biden har invitert rundt 110 land til et virtuelt toppmøte om demokrati i desember. Kina og Russland glimrer med sitt fravær på gjestelista.

Taiwan er derimot invitert. Det vil trolig vekke harme i Kina, som anser den selvstyrte øya som del av sitt territorium og har lovet å ta over styringen der, med makt om nødvendig.

Alle de nordiske landene er invitert til møtet, som finner sted 9. og 10. desember.

Ellers på lista er mange av USAs vestlige allierte, men også land som Irak, India og Pakistan. Nato-landet Tyrkia er ikke invitert.

Ellers fra Europa er blant andre Polen invitert, trass i spenningen mellom landets regjering og EU. Ungarn og statsminister Viktor Orbán, som står sammen med Polen mot EU i flere av de samme sakene, er ikke invitert.

Blant landene i Midtøsten er det kun Israel og Irak som er invitert, mens Egypt, Saudi-Arabia, Jordan, Qatar og De forente arabiske emirater – tradisjonelt allierte av USA – ikke får plass rundt det virtuelle bordet.

Brasil er invitert, selv om landets høyreorienterte president Jair Bolsonaro kritiseres for å ha autoritære trekk.

I Afrika er Kongo, Sør-Afrika, Nigeria og Niger blant landene på lista.

Da møtet ble kunngjort i august, sa Det hvite hus at formålet er å styrke kampen mot autoritære styresett, korrupsjon og brudd på menneskerettighetene.

(©NTB)

Relatert