NRK-journalister som ble arrestert i Qatar er løslatt

NRK-journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani ble arrestert av politiet i Qatar natt til mandag. Nå tilbake i Norge.

NRK skriver at journalistene nå, etter nesten to døgn, er løslatt og på vei hjem til Norge.

Ekeland og Ghorbani var ifølge kanalen på reportasjereise i Qatar i forbindelse med fotball-VM neste år, og planla å ta et fly hjem søndag kveld og returnere til Norge mandag morgen norsk tid.

– Vi har blitt avhørt, men er først og fremst glad for å være tilbake i Europa. Vi har hatt det slitsomt. Vi skal ha en del møter med NRK og finne ut av en del ting, og komme tilbake med kommentarer etter hvert, sier Ekeland til VG.

NRK opplyser at de ikke har fått et svar på hvorfor journalistene ble arrestert.

– Vi er først og fremst veldig glade og lettet over at begge er i god behold og på vei hjem. Jeg snakket med dem i dag tidlig. Da var de prega av hva de hadde vært gjennom, men fikk seg etter hvert både mat og litt søvn. Denne saken har hatt høyeste prioritet hos oss, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen til kanalen.

LETTET: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen er glad for at journalistene er i god behold. Foto: Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB
LETTET: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen er glad for at journalistene er i god behold. Foto: Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB

– Vi har gjort alt vi kunne for å få Ghorbani og Ekeland løslatt og bringe dem trygt tilbake til Norge, fortsetter han

– Viktig at journalister får utøve sitt virke

Utenriksdepartementet bekrefter at to norske journalister nylig ble anholdt i Qatar. Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) opplyser at hun har fått bekreftet at de to er løslatt.

– Det er viktig at journalister får utøve sitt journalistiske virke uten innblanding fra myndigheter, også i Qatar, sier utenriksministeren til VG.

Hun understreker at det er et viktig prinsipp for Norge at journalister skal kunne jobbe helt uavhengig av myndigheter.

UTENRIKSMINISTER: Anniken Huitfeldt. Foto: Torstein Bøe / NTB
UTENRIKSMINISTER: Anniken Huitfeldt. Foto: Torstein Bøe / NTB

Den norske ambassaden i Abu Dhabi har vært i kontakt med qatarske myndigheter om saken, forteller hun.

UTENRIKSMINISTER: Anniken Huitfeldt.Torstein Bøe / NTB

– Etter det vi forstår er det heller ikke tatt ut tiltale. Vi kan bekrefte at de to statsborgerne jobber for NRK og at de ble pågrepet mens de utøvde sitt oppdrag som journalister, skriver Huitfeldt i en kommentar.

Huitfeldt bekrefter til TV 2 at de har vært i kontakt med myndighetene i Qatar. De bekrefter at Ekeland og Ghorbani ikke er siktet.

– Vi jobber nå med å finne ut hva som har skjedd og hvordan saken skal håndteres videre, sier Huitfeldt.

Glattcelle i nesten 30 timer

NRK har fått bekreftet at de to var om bord på et fly fra Qatar Airways som lettet fra Doha klokken 23.35 norsk tid tirsdag, skriver VG.

Ifølge avisa tilbrakte journalistene nesten 30 timer på glattcelle, og de er fratatt mobiler, PC-er og kamerautstyr.

PÅ GLATTCELLE: NRK-journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani tilbrakte nesten 30 timer på glattcelle. Foto: NRK
PÅ GLATTCELLE: NRK-journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani tilbrakte nesten 30 timer på glattcelle. Foto: NRK

De to ankom Qatar søndag 14. november, og dagen etter hadde de en avtale med regimekritikeren Abdullah Ibhais. Han ble imidlertid arrestert av politiet bare timer før intervjuavtalen.

Ifølge NRK selv meldte bekymringene for journalistene seg da de ikke kontaktet redaksjonen før avreise, som avtalt. Via kilder fikk kanalen etter hvert vite at de var blitt arrestert.

Til VG sier Ekeland at de ikke ønsker å opplyse om de har gjort noe de har fått beskjed om å ikke gjøre. Han sier de har reist rundt for å se hva de mener er viktig å se. Dette skal ifølge avisa være hvordan stadionene til neste års VM ser ut, og hvordan gjestearbeiderne på stedet blir behandlet.

Fotballpresident: Helt uakseptabelt

Fotballpresident Terje Svendsen betegner det som «helt uakseptabelt at qatarske myndigheter arresterer journalister som driver saklig, kritisk journalistikk».

– Vi reagerer meget sterkt på dette og er dypt bekymret for journalisters vilkår i Qatar, sier han til VG.

– Vårt tydelige standpunkt vil varsles til politisk nivå i Fifa og også via Uefa-gruppen som håndterer Qatar-spørsmålene. Enda viktigere er det imidlertid at norske myndigheter engasjerer seg i saken. Qatar er en viktig samarbeidspartner for den norske stat, og en sak hvor qatarske myndigheter arresterer norske journalister, er ikke en utvikling som kan overlates til idretts- eller fotballbevegelsen alene, sier Svendsen.

Ifølge NRK selv meldte bekymringene for journalistene seg da de ikke kontaktet redaksjonen før avreise, som avtalt. Via kilder fikk kanalen etter hvert vite at de var blitt arrestert.

Fakta om VM i Qatar:

  • Qatar ble tildelt VM 2. desember 2010. Qatar blir det første landet i Midtøsten til å arrangere fotball-VM. Mesterskapet varer fra 21. november til 18. desember 2022.

  • I 2011 kom de første beskyldningene om korrupsjon i forbindelse med tildelingen. Tidligere Fifa-generalsekretær Jerome Valcke antydet i en epost at han mente Qatar kjøpte retten til å arrangere VM. Fifas ledelse og Qatars myndigheter har hele tiden nektet for at stemmer ble kjøpt for å sikre golfstaten mesterskapet.

  • I 2015 ble i alt ni Fifa-topper siktet for korrupsjon av påtalemyndigheten i USA. Like etter trakk Sepp Blatter seg som president i det som senere er omtalt som den store Fifa-skandalen.

  • Tildelingen av 2022-VM er fortsatt under formell etterforskning av franske økokrim (PNF). Tidligere Uefa-president Michel Platini er blant dem som er anklaget for korrupsjon, men han har nektet for dette.

  • Den britiske avisen The Guardians rapport viser at over 6500 gjestearbeidere, hovedsakelig fra India, Nepal, Pakistan, Sri Lanka og Bangladesh, har mistet livet i landet siden VM-tildelingen til Qatar for over ti år siden. 37 av dødsfallene er direkte tilknyttet stadionbygging.

  • Flere organisasjoner har i lang tid hevdet at Qatar bryter grunnleggende menneskerettigheter, blant annet gjennom forbud mot homofili og uakseptabel behandling av utenlandske arbeidere.

  • Qatarske myndigheter hevder at landet har innført flere tiltak for å bedre situasjonen for gjestearbeiderne og vilkårene for menneskerettigheter.

  • Fotballtinget sa i juni klart nei til boikott av neste års VM, etter at flere toppklubber hadde gått inn for dette.

  • 32 nasjoner deltar i VM i Qatar. Norge havnet på tredjeplass i sin kvalifiseringsgruppe og ble med det verken direktekvalifisert eller en del av omspillet.

  • Trekningen av VM-gruppene skjer 1. april 2022. VM skal spilles på åtte ulike arenaer.

Kilder: NTB, BBC, Al Jazeera, Sunday Times, The Guardian

Relatert