Sveriges finansminister Magdalena Andersson blir etter alt å dømme godkjent som ny statsminister onsdag morgen. Foto: Jessica Gow / TT / NTB
Sveriges finansminister Magdalena Andersson blir etter alt å dømme godkjent som ny statsminister onsdag morgen. Foto: Jessica Gow / TT / NTB

Vänsterpartiet vil slippe fram Magdalena Andersson som ny statsminister

Vänsterpartiet og Socialdemokraterna har forhandlet fram en avtale som ifølge SVTs kilder innebærer at Magdalena Andersson blir godkjent som ny statsminister.

Da skal Riksdagen stemme for eller imot en mindretallsregjering ledet av Socialdemokraterna. Vänsterpartiet truet senest mandag med å stemme mot Andersson, som dermed ikke ville ha nok støtte til å bli godkjent.

Men etter nesten to uker dager med resultatløse forhandlinger for å få Vänsterpartiet til å godta henne som statsminister, kom Andersson tirsdag kveld omsider i mål.

Striden har først og fremst stått om pensjon, og Vänstern har særlig krevd at minstepensjonen økes snarlig.

Økt pensjon

Etter at Andersson og Vänsterns leder Nooshi Dadgostar møttes i finansdepartementet tirsdag kveld, kunne de presentere en avtale. Den innebærer at Vänstern vil slippe fram Andersson under avstemningen i Riksdagen, bekrefter Dadgostar.

Avtalen betyr dessuten at de pensjonistene som får minst i dag, vil få økte utbetalinger.

– Det kommer til å innebære at omkring 700.000 pensjonister får opptil 1.000 kroner mer i lommeboken hver måned. Det endrede boligtillegget blir betalt ut fra og med 1. januar 2023, står det på partienes nettsider.

Harde budsjettforhandlinger

I motsetning til i Norge er det i Sverige et direkte innsettingsvedtak for nye regjeringer, som må skje i Riksdagen.

Andersson trenger imidlertid ikke å ha flertallet med seg – hun må bare sørge for at ikke flertallet stemmer nei til henne. Centerpartiet har allerede sagt seg villige til å stemme avholdende, og det er dette hun også har forhandlet for å få Vänsterpartiet til å gjøre.

Dersom hun blir valgt til statsminister, vil regjeringen bestående av Socialdemokraterna og Miljöpartiet ta over fredag. Andersson har erkjent at det ligger an til harde forhandlinger i Riksdagen for å få gjennom budsjetter og andre saker.

Andersson tok over som Socialdemokraternas partileder da Stefan Löfven ga seg tidligere i høst.

(©NTB)