Rundt 40 prosent av dødsfallene anslås å være direkte konsekvenser av krigshandlinger. Her er åstedet for en bilbombe der flere ble drept utenfor den internasjonale flyplassen i Aden sør i landet i oktober. Foto: Wael Qubady / AP / NTB
Rundt 40 prosent av dødsfallene anslås å være direkte konsekvenser av krigshandlinger. Her er åstedet for en bilbombe der flere ble drept utenfor den internasjonale flyplassen i Aden sør i landet i oktober. Foto: Wael Qubady / AP / NTB

FN: Hvert niende minutt dør et barn under fem år i Jemen som følge av krigen

Den sju år lange krigen i Jemen vil ha krevd 377.000 menneskeliv før 2021 er over, anslår en FN-organisasjon i en ny rapport.

Nesten 60 prosent av dødsfallene skyldes indirekte konsekvenser av krigen, deriblant mangel på rent vann, sult og sykdom, ifølge rapporten fra FNs utviklingsprogram UNDP tirsdag.

Rapporten antyder dermed at over 150.000 mennesker er blitt drept i kamphandlinger i Jemen.

De fleste av dem som blir drept som en indirekte følge av krigen, er små barn som er spesielt sårbare for under- og feilernæring.

– I 2021 dør et jemenittisk barn under fem år hvert niende minutt på grunn av konflikt, heter det i rapporten.

«Katastrofale følger»

En militærallianse ledet av Saudi-Arabia gikk til krig i Jemen våren 2015, få måneder etter at de jemenittiske Houthi-opprørerne erobret hovedstaden Sana. Alliansen kjemper på regjeringens side mot opprørerne som kontrollerer store deler av landet.

Kampene har siden hatt «katastrofale følger for nasjonens utvikling», ifølge rapporten. UNDP har fra før advart om at krigen i Jemen, som fra før er det fattigste landet i Midtøsten, har reversert utviklingen i landet med over 20 år.

Jemen-krigen er de siste årene gjentatte ganger omtalt av FN som verdens verste humanitære katastrofe.

Hva med framtida?

UNDP presenterer en dyster prognose for hva det vil koste dersom krigen fortsetter til 2030 – da vil konflikten kunne kreve til sammen 1,3 millioner menneskeliv.

– En økende andel av de dødsfallene vil skje som følge av annengrads konsekvenser som krisen påfører livsgrunnlag, matpriser og grunnleggende tjenester som helse og utdanning, heter det i rapporten.

Dersom krigen skulle ta slutt nå, vil det derimot kunne bringe håp om en lysere framtid i Jemen, som ifølge UNDP vil kunne bli et mellominntektsland innen 2050.

Stridsvogner og droner

Men slik situasjonen ser ut nå, blir konflikten stadig verre. Krigføringen trappes opp, både i form av stridsvognkamper og regulære bombeangrep fra både kampfly og drone. Resultatet er at selv den mest grunnleggende infrastrukturen er rasert i enkelte områder.

De siste ukene har kampene tiltatt på flere fronter, men først og fremst nær den strategisk viktige byen Maarib. Det er den internasjonalt anerkjente regjeringens siste store bastion i Nord-Jemen. Flere tusen opprørere og regjeringsvennlige krigere er drept i kampene om Maarib.

Tvinges på flukt

FNs flyktningkontor uttrykte tirsdag alvorlig bekymring for sivile i Maarib-provinsen. Kampene anslås å ha drevet over 1 million mennesker på flukt i området.

Bare siden september er rundt 40.000 blitt tvunget til å flykte i Maarib, ifølge UNHCRs talsperson Shabia Mantoo.

– Helsetilstander som akutt diaré, malaria og infeksjoner i øvre luftveier er vanlig blant dem som nylig har flyktet, sier hun.

Åtte av ti trenger hjelp

Tidligere i november erobret Houthi-militsen et stort område sør for Hodeida, havnebyen ved Rødehavet der det ble inngått en våpenhvile i 2018. Det skjedde etter at regjeringslojale styrker trakk seg tilbake.

– Millioner av jemenitter fortsetter å lide under konflikten, fanget i fattigdom og med få muligheter for arbeid og levebrød, sier Achim Steiner i UNDP.

Over 80 prosent av befolkningen på rundt 30 millioner trenger ifølge UNDP humanitær hjelp, mens økonomien er nær ved å kollapse.

– Jemen er verdens verste og største humanitære og utviklingsmessige krise, og den blir stadig verre, fastslår FN-rapporten.