FERIE: Mallorca er et yndet reisemål for nordmenn. Foto: Colourbox
FERIE: Mallorca er et yndet reisemål for nordmenn. Foto: Colourbox

Forsikringsselskap med klar advarsel til reiselystne nordmenn

Tryg Forsikring advarer nordmenn mot å bestille utenlandsreiser nå. – Bli hjemme til smittetallene går nedover, er beskjeden fra kommunikasjonssjef Ole Irgens.

Det blir stadig kaldere om morgenen, og kaldere skal det bli når vi for alvor går inn i vinteren. Da er det ikke rart om du drømmer deg bort til varmere strøk, og kanskje vurderer å bestille utenlandsferie.

Det fraråder imidlertid Tryg Forsikring.

– Koronapandemien blir verre dag for dag. Bli hjemme til smittetallene går nedover, oppfordrer kommunikasjonssjef Ole Irgens.

Advarer

Forsikringsselskapet anbefaler at nordmenn tenker seg om før de bestiller en tur til utlandet nå.

Kommunikasjonssjef i Tryg Forsikring, Ole Irgens. Foto: Tryg
Kommunikasjonssjef i Tryg Forsikring, Ole Irgens. Foto: Tryg

– Grunnen til at vi advarer er at du risikerer å bestille reise til et sted i Europa hvor det innføres lokale tiltak som gjør at du ikke får reist eller som legger sterke begrensninger på reisen, sier Irgens til TV 2.

Du risikerer å bli satt i karantene, eller at tilbudene på reisemålet er begrenset.

– Idretts- og kulturarrangementer kan bli avlyst, sånn at ferien ikke blir det du hadde tenkt den skulle bli. Hvis det er portforbud klokken 17, er ikke det noe særlig når du er på ferie og skulle kost deg ute, sier Irgens.

– Østerrike har for eksempel stengt helt ned, og da spiller det ingen rolle om du er fullvaksinert eller ikke. Vi anbefaler at man ikke planlegger reiser til utlandet nå, men venter til pandemien er på retur.

Kan endre seg fort

Utgifter du får som følge av lokale tiltak dekkes ikke av reiseforsikringen.

– I tillegg til den økonomiske risikoen har du selvfølgelig også smitterisikoen. Hver dag dør 4000 av koronaviruset i Europa, og det er mye smitte rundt omkring, sier Irgens.

Hvis du likevel velger å reise, er det viktig at du undersøker hvilke restriksjoner som gjelder på reisemålet.

– Dette kan variere stort fra land til land, og kan også endre seg fort i et land.

Dersom du blir syk eller skadet på reise, er du avhengig av at det er kapasitet på sykehusene der du er.

– Vi har nylig fått beskjed fra Spania om at det er god kapasitet der, mens det er ganske fullt på sykehusene i Hellas. Men dette er også noe som kan endre seg på kort varsel, sier Irgens, og fortsetter:

– Når du bestiller en tur, reiser du som regel ikke før minst noen uker senere. På den tiden kan forholdene ha endret seg ganske betydelig.

Hva dekkes

Det er bare reiseråd utstedt av det norske utenriksdepartementet som gir grunnlag for avbestillingsdekning over reiseforsikringen. Forsikringen vil heller ikke dekke utgifter til eventuell karantene eller avlysing av arrangement på reisemålet som følge av korona-tiltak.

Dersom du likevel reiser ut av Norge, vil reiseforsikringen gjelde som normalt i land der UD ikke har utstedt reiseråd, også dersom man skulle trenge behandling for covid-19.

– De som tenker på å bestille en utenlandstur nå, bør først vurdere om det i det hele tatt er hensiktsmessig å reise nå. Hvis du likevel bestiller, må du undersøke forholdene i landet du reiser til, både med hensyn til smitte og regler.

Hvis det er reiseråd når du bestiller, gjelder ikke avbestillingsforsikringen. Hvis det innføres reiseråd i landet du allerede har bestilt reise til, vil du få dekket avbestilling. Er det reiseråd idet du reiser, gjelder ikke reiseforsikringen under oppholdet.

– Et godt råd er å kjøpe billetter som kan refunderes eller bookes om, og at man ikke betaler for hotell og leiebil på forhånd. Da reduserer man et økonomisk tap dersom reisen må avlyses, sier Irgens.

Relatert