PRIDE: Kulturministeren og Friele i Pride parade Foto: Terje Bendiksby
PRIDE: Kulturministeren og Friele i Pride parade Foto: Terje Bendiksby

Trettebergstuen om Friele: – En av dem som har gjort mest for likestillinga i Norge

Det er umåtelig trist at Kim Friele, som er en av dem som har gjort mest for likestillinga i Norge, har gått bort, mener likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

– Norge hadde ikke vært det Norge vi kjenner, uten Kim Friele, og jeg hadde ikke vært meg. Det er umåtelig trist at hun har gått bort. Hun er en av dem som har gjort mest for likestillinga i Norge. For at lhbti-personer kan leve fritt. Hun tok kampen personlig, og det kostet, sier Trettebergstuen (Ap) til TV 2.

Statsråden sier at alle nyter godt av at Friele aldri ga seg.

– Hun gikk foran på et tidspunkt hvor det var kriminelt å være skeiv, og har med sin personlighet, sin innsats og sin dedikasjon utrettelig kjempet for likestilling, og endret det norske samfunnet, sier hun.

– Friele vil for alltid være symbolet på at endring er mulig, en av årsakene til at folk som meg kan leve i frihet, og et forbilde for oss alle. For meg var hun også en personlig venn, legger hun til.

Lente seg aldri tilbake

Blant de som er i sorg over Kim Frieles død er Morten Hegseth (35), som forteller at han ble svært sentimental da han mottok budskapet.

– Hun har vært for skeive personer i Norge det Gro Harlem Brundtland var for kvinner, sier Hegseth til TV 2.

Han beskriver Friele som en som gikk i bresjen fra tidlig av, for å kjempe kampen for homofiles rettigheter. Hegseth sier hun var en som aldri ga seg, og som kjempet utrettelig for et mer likestilt og rettferdig samfunn.

FOR HOMOFILE: Morten Hegseth beskriver Kim Frieles engasjement for homofile, som Gro Harlem Brundtlands engasjement for kvinner. Foto: Ola Vatn / NTB
FOR HOMOFILE: Morten Hegseth beskriver Kim Frieles engasjement for homofile, som Gro Harlem Brundtlands engasjement for kvinner. Foto: Ola Vatn / NTB

– Hun har ikke gitt seg på harde møkka. Og selv om hun har oppnådd det ene etter det andre, har hun aldri lent seg tilbake og tenkt at nok er nok. Det er noe av det råeste jeg har vært vitne til.

Hegseth sparer ikke på lovordene når han forsøker å gi et bilde av hvem Kim Friele var og hva hun har betydd.

– Hun var en blanding av en akademisk Gud og en lesbisk punker. Vi har så mye å takke henne for. Hvis det finnes noen vi skal ha som forbilde og se etter, så bør det være Kim Friele.

Selv om Friele har stått for mange viktige gjennombrudd i homokampen, er Hegseth tydelig på at kampen ikke er ferdig kjempet.

– Hadde Kim Friele vært her litt til hadde hun kjempet videre, men nå er det vårt ansvar å ta likestillingskampen videre. Tusen hjertelig takk for de 86 nydelige åra på jorda, som gjorde at jeg selv i dag kan leve åpent og fritt, sier han.

– Vi skylder en stor takknemlighet

Tidligere politiker Eskil Pedersen (37) har flere ganger gått i Pride-parade i Oslo med Kim Friele. Han beskriver henne som et lite menneske med mye energi.

– Landet vårt har blitt et beder land for alle, når det hun kjempet for står igjen etter henne, sier Pedersen.

– Hun var en superstjerne i Norge og har betydd så utrolig mye for så mange. Det er lett å se, sier han.

Pedersen sier Friele var en mild og omsorgsfull person, som hevet stemmen for urett og kjempet for de homofiles rettigheter fra første stund.

– Det krever en enorm tålmodighet og en sterk vilje. Begge deler hadde Kim Friele, og derfor kan skeive mennesker leve fulle, trygge liv i dag. Vi skylder en veldig, veldig stor takknemlighet til Kim Friele.

Pedersen er tydelig på at kampen ikke er fullført, men sier vi kan takke Friele for at kampen for homofiles rettigheter har kommet så langt som den har i Norge.

– For de homofile tror jeg hun må sies å være en ener, på tvers av generasjoner. Den mer eldre befolkning kjenner henne kanskje enda bedre, men også blant yngre generasjoner var hun en helt, sier Pedersen.

Kraftfull og kompromissløs

Også leder i Foreningen FRI, som kjemper for skeives rettigheter, Inge Alexander Gjestvang, omtaler Friele som en bauta.

– Hun har stått på i flere tiår og vært den som har tatt den harde kampen for veldig mange av oss. Hun var åpen og synlig i en tid hvor veldig å andre var det, sier Gjestvang til TV 2.

MINNES FRIELE: Leder for Foreningen FRI, Inge Alexander Gjestvang, minnes Friele som en bauta i norsk homokamp. Foto: Foreningen FRI
MINNES FRIELE: Leder for Foreningen FRI, Inge Alexander Gjestvang, minnes Friele som en bauta i norsk homokamp. Foto: Foreningen FRI

Han minnes Friele som en kraftfull dame i en liten kropp, med et voldsomt engasjement, klar tale og som var kompromissløs når det var behov for det.

– Det å ha en så tydelig stemme så tidlig i norsk homohistorie har vært veldig betydningsfullt for oss som kommer etter og skal føre stafettpinnen videre, sier han.

FRI-lederen sier han har satt stor pris på hennes tydelighet, som har blitt en viktig påminnelse om å aldri ta homofiles rettigheter for gitt.

– På vegne av den skeive bevegelsen er jeg veldig takknemlig for den innsatsen hun har algt ned, og de kampene hun har tatt for alle oss som kommer etter, sier Gjestvang.

– Hun må aldri glemmes

I en SMS til TV 2 skriver Tore Petterson (42) at vi har mye å takke Kim Friele for. Petterson kaller henne den modigste og sterkeste av oss alle.

– En aktivist som kjempet for likestilling hele sitt voksne liv! Og det har kostet henne mye, men også gitt henne og oss mange seiere, skriver Petterson.

TAKKER FRIELE: Tore Petterson sier Kim Friele var den modigste og sterkeste i kampen for homofiles rettigheter. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
TAKKER FRIELE: Tore Petterson sier Kim Friele var den modigste og sterkeste i kampen for homofiles rettigheter. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Han sier Friele har kjempet for alt det vi i dag kan ta som en selvfølge, og at det er viktig å huske på at rettighetene ikke må tas for gitt.

– Hun må aldri glemmes. Hennes arbeid må aldri bli forgjeves, avslutter Petterson.

God kveld Norges Niklas Baarli (32) mener at med Frieles bortgang har vi mistet en svært viktig stemme.

Mistet en frontfigur

– Alle skeive i Norge har jo et forhold til Kim Friele. Hun er den største bautaen som vi har hatt. Hun er den dama som tråkka veien for alle oss andre, og som vi nå nyter stor nytte av. Hvem vet hva homokampen i Norge ville vært uten henne, sier Baarli.

Nå håper han som Petterson at man ikke slutter å kjempe selv om hun er gått bort.

– Nå har vi mistet en kjempeviktig frontfigur. Det viktigste er å lytte til det hun sa. Kampen er ikke over før alle er fri til å være den de er, avslutter Baarli.

Også kjendisstylist Erlend Elias (39) hyller Friele, og minnes henne med et bilde i sosiale medier.

– Det er bestandig trist når et ikon går bort, og dette er en person som har betydd så mye for hele Norge når det gjelder å endre et regelverk som er helt absurd. Tenk at bare ti år før jeg ble født, så var det ulovlig å være homofil i Norge, sier Erlend Elias til TV 2 og God kveld Norge.

Han ser tilbake på møtene med Friele med stor glede.

– Jeg var så heldig å treffe henne et par ganger. Da pratet vi mye om at jeg jobber særlig med samiske homofile, og det var så godt å få anerkjennelse for det, sier han.

Statue i regnbuefarger

Erlend Elias understreker at kampen er langt fra over.

– Det er skummelt og reise rundt og snakke med ungdom, og så vet de så lite om hvordan homokampen har vært i Norge. Er det noen det noen burde vært en statue av i regnbuens farger, så er det Kim Friele!

Artist Fay Wildhagen (28) mottok beskjeden om Frieles dødsfall med stor sorg.

YDMYK: Artist Fay Wildhagen er takknemlig for det Friele har gjort. Foto: Morten Bendiksen
YDMYK: Artist Fay Wildhagen er takknemlig for det Friele har gjort. Foto: Morten Bendiksen

– Det å snu mangfoldets syn på noe - fy søren for et mot! Jeg tror som ung i dag at det er lett å glemme at folk har stått på barrikadene for at andre skal ha det godt, sier Wildhagen til TV 2 og God kveld Norge.

– Kim Friele var en pustende påminnelse om hvor heldige vi er. Man kan aldri få nok «kred» for å endre samfunnets forståelse for hvordan mennesket er. Jeg føler meg ydmyk og takknemlig for det hun har gjort, og vi står alle i gjeld til henne, sier Wildhagen.

– Uendelig trist

Guri Melby mener Kim Friele brakte norske skeive ut av skyggen og inn i det regnbuefargede lyset.

– For det skylder vi henne en stor takk, sier Venstre-lederen.

– Få menneskers liv gjør utgjør en så stor forskjell for et helt samfunn, og for et helt menneskesyn. Det var uendelig trist å høre at Kim Friele nå har gått bort. Men hennes virke har satt varige, viktige spor, som ingen skal få viske bort.

TRIST: Venstre-leder Guri Melby takker Friele for kampen hun kjempet. Foto: Lise Åserud
TRIST: Venstre-leder Guri Melby takker Friele for kampen hun kjempet. Foto: Lise Åserud

Det skriver Melby på Facebook etter at det ble kjent at Friele, som gjennom store deler av sitt liv kjempet for homofiles rettigheter, er død, 86 år gammel.

Friele sto i 1963 sto offentlig fram som homofil i 1963, som den første i Norge – og har siden jobbet for homofiles rettigheter.

– Da Friele var ung, ble skeive sett på som syke og feil. Takket være hennes engasjement, kan de fleste skeive i dag leve frie liv. Det som en gang var forbudt, anerkjennes nå av samfunnet, skriver Melby.

Melby hyller Frieles utrettelige arbeid og takker henne for at skeive i dag har rettigheter og styrket vern.

– Kim Friele brakte norske skeive ut av skyggen og inn i det regnbuefargede lyset. For det skylder vi henne en stor takk.

Gjorde Norge bedre

SV-leder Audun Lysbakken uttrykker takknemlighet når han minnes Kim Friele. Han mener hun gjorde hele Norge til et bedre samfunn.

– Hele Norge skylder Kim Friele en stor takk. Hennes enorme mot har bidratt til å nedkjempe urett og fordommer gjennom tiår etter tiår, sier Lysbakken til NTB.

EN STOR TAKK: SV-lederen mener Kim Friele har gitt nye generasjoner muligheten til et fritt liv, uavhengig av seksuell legning. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2
EN STOR TAKK: SV-lederen mener Kim Friele har gitt nye generasjoner muligheten til et fritt liv, uavhengig av seksuell legning. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2

Hun kjempet for frihet og likestilling – og vant, sier Lysbakken. Han vil minnes Friele med dyp respekt og takknemlighet.

– Takket være innsatsen til Friele og andre pionerer har nye generasjoner en frihet til å være seg selv og elske den de vil, som var utenkelig for ikke så lenge siden, sier han.

Flere sender hilsen

Flere kjente personer sender sine siste hilsener til Friele på sosiale medier. Blant dem er utenriksminister Anniken Huitfeldt, som skriver på Twitter at ingen har gjort mer for homokampen enn Friele.

Statsminister Jonas Gahr Støre har også delt minneord på Facebook.

– En bauta har gått bort. Det er med dyp takknemlighet jeg vil minnes Kim Friele, skriver statsministeren.

Han omtaler Friele som en som stod på og kjempet for homofiles rettigheter med mot, kraft og varme.

– Takk for alt du var og alt du gjorde, Kim. Vi skal fortsette kampen for at flere får være den de er og elske den de vil, skriver Støre.

Også tidligere statsminister og nå generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, uttrykker sorg og støtte til Kim Frieles familie og venner. Han omtaler Friele som en som bidro til å gjøre landet med åpent og inkluderende.

Jostein Kobbeltvedt, daglig leder for Rafto-stiftelsen for menneskerettigheter, skriver på Twitter at en kjempe har gått bort.

– Hvil i fred, Kim Friele, skriver Kobbeltvedt.

Relatert