Foreløpig ingen mistenkte i pendlerbolig-etterforskningen

Oslo politidistrikt har åpnet etterforskning etter avsløringene rundt Stortingets pendlerboligordning.

Politidistriktet fikk torsdag kveld ordre fra Statsadvokaten om å etterforske stortingspolitikere om stortingspolitikere har begått bedrageri eller annet lovbrudd i forbindelse med mottatt pendlerleilighet fra Stortinget.

Per nå er det ingen mistenkte i etterforskningen, opplyser de fredag ettermiddag.

Vil gjennomføre avhør

– Oslo politidistrikt har i dag hatt et internt møte og ser nå på organisering og innretning av etterforskningen, skriver påtaleleder Ole Rasmus Knudsen i Finans og spesialseksjonen.

Fredag ettermiddag sier Knudsen til TV 2 at de vil bli gjennomført av avhør i saken.

– Hvem skal dere avhøre?

– Det kan jeg ikke kommentere, sier Knudsen.

– Hvor fort kan dere komme i gang med avhør?

– Vi er i en kartleggingsfase her. Jeg har ikke lyst til å gi et tidsestimat på det nå.

Se intervjuet med påtaleleder Knudsen i videovinduet øverst i saken.

Stortingspresidenten måtte gå

Etterforskningen ble utløst da det ble avslørt at stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) hadde hatt pendlerbolig fra Stortinget i en treårsperiode da hun bodde i Ski, kun 29 kilometer fra Stortinget.

– Hvilke andre navn har dere på blokka?

– Som jeg alt har sagt så har vi ingen mistenkte per tidspunkt. Det er det vi nå skal ta en runde på og kartlegge. Vi skal innhente informasjon og trekke retning deretter, sier Knudsen.

Ifølge Stortingets eget regelverk må man bo mer enn 40 kilometer ifra for å ha krav på pendlerbolig.

Det har kommet flere lignende avsløringer gjennom høsten. Den aller mest profilerte saken var da Aftenposten avslørte at daværende statsråd Kjell Ingolf Ropstad (Krf) hadde registrert bostedsadresse hjemme hos sine foreldre slik at han fikk pendlerbolig.

I sin ordre til Oslo politidistrikt skriver Statsadvokaten at det har kommet frem avsløringer mot totalt seks stortingsrepresentanter, som gjør at de mener det må undersøkes om noen har begått lovbrudd.

Stortingets presidentskap, med fungerende stortingspresident Svein Harberg i spissen, sa fredag til TV 2 at de er i dialog med politiet for å finne ut hvem på Stortinget som etterforskes.

– Kommer dere til å etterforske Stortingets administrasjon og Stortinget som institusjon?

– Nå har vi fått en etterforskningsordre fra Statsadvokaten hva gjelder disse pendlerboligene og eventuelt representantenes uriktige opplysninger tilknyttet det. Det er i utgangspunktet der vi retter etterforskningen, sier påtalelederen i Oslo politidistrikt.

Relatert