Klar beskjed: – Dropp håndtrykket

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) kommer med to klare beskjeder til folk: Du MÅ holde deg hjemme når du er syk, og dropp å håndhilse på andre.

Saken oppdateres. Følg pressekonferansen øverst i saken.

Den økende smitten og det økende antallet koronainnlagte på sykehus gjør at regjeringen strammer inn på noen områder.

Blant annet innfører regjeringen strengere kontrollkrav ved innreise og gir kommunene med mye smitte mulighet til å innføre koronasertifikat fra i dag.

En annen ting som hindrer at helsetjenesten belastes ytterligere, er vaksinering.

– Vi må få fart på vaksineringen, sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Regjeringen ber kommunene sørge for at alle over 65 år får tilbud om oppfriskningsdose med koronavaksine før jul. Det gir fornyet beskyttelse mot alvorlig sykdom.

KORONAPASS: Kommuner med høyt smittetrykk kan fra i dag ta i bruk koronasertifikat for å gi lettelser. Foto: Terje Bendiksby / NTB
KORONAPASS: Kommuner med høyt smittetrykk kan fra i dag ta i bruk koronasertifikat for å gi lettelser. Foto: Terje Bendiksby / NTB

To klare beskjeder

Tommestokken som Kjerkol gikk av sin forgjenger Bent Høie ligger fortsatt i skuffen, men utviklingen går i feil retning, og hun sier at vi må stoppe smitten igjen med to enkelte virkemidler:

– Vi har begynt å håndhilse igjen, men jeg oppfordrer alle å droppe håndtrykket, sier statsråden.

– Det går an å håndhilse på andre sympatiske måter, sier Kjerkol.

Hun ber også folk være hjemme når man er syk og ikke gå på jobb og skole.

Hvis ikke det skjer, kan det i løpet av kort tid føre til at vi må innføre strenge tiltak for å stoppe spredningen, sier hun.

– Det håper jeg vi slipper, sier helseministeren.

– Til deg som MÅ på jobb, eller MÅ på skolen. Du MÅ holde deg hjemme, sier hun.

Samme beskjed gir direktør i FHI Camilla Stoltenberg.

– Vaksinasjon er uhyre viktig nå. Det er også uhyre viktig å holde seg hjemme når man er syk, sier Stoltenberg.

Slik blir innreisereglene til Norge nå

Munnbind og strengere innreisekrav

Helsedirektoratet har anbefalt regjeringen til å innføre råd om bruk av munnbind igjen. Foreløpig er det bare aktuelt lokalt.

– Det er ikke noe vi går ut med nasjonalt pålegg om nå, sier Kjerkol.

Det regjeringen imidlertid strammer inn på, er innreisereglene. .

Fra 26. november må alle registrere seg før de reiser inn til Norge.

Regelen gjelder for alle som er over 16 år, og den gjelder både for norske og utenlandske statsborgere.

Tiltakene som innføres for alle over 16 år er følgende:

 • Du må registrere deg også om du er norsk, både vaksinerte og uvaksinerte.
 • Bekreftelsen du får ved registreringen, kan du bli bedt om å vise ved kontroll.
 • Du må også vise frem koronasertifikat ved ankomst.
 • De som mangler dokumentasjon, kan bli bortvist. Nordmenn kan bøtelegges hvis de ikke følger reglene.

Se flere av reglene her:

Innreiseregler

 • Det blir nå et krav om at alle innreisende som hovedregel skal registrere seg i innreiseregistreringssystemet. Det gjøres unntak for barn under 16 år og utvalgte grupper. Alle innreisende har en plikt til å fremvise slik bekreftelse og eventuelt koronasertifikat til politiet ved kontroll.
 • Det åpnes for innreise for alle utlendinger som har rett til innreise etter utlendingsloven.
 • Søknadsordningene til Sjøfartsdirektoratet og Landbruksdirektoratet avvikles.
 • Det vil etter omstendighetene fortsatt kunne være grunnlag for bortvisning av utlendinger som ikke overholder reglene om innreiseregistrering, innreisekarantene og testing i forbindelse med innreise. Manglende dokumentasjon på dette vil også kunne medføre bortvisning. Alle reisende, også nordmenn, kan anmeldes og eventuelt bøtelegges for overtredelse av pliktene ved innreise.
 • Vi gjeninnfører krav om attest for negativ test tatt i løpet av 24 timer før innreise for dem som ikke kan dokumentere med et verifiserbart koronasertifikat at de er fullvaksinert eller har gjennomgått covid-19 siste seks måneder. Dette vil gjelde uansett avreiseland, men ikke for reisende under 18 år.
 • I tillegg endres plikten til å teste seg ved innreise slik at det gjelder en plikt til å teste seg uavhengig av hvor du ankommer Norge fra. Hittil har plikten kun omfattet personer som har oppholdt seg i et område med karanteneplikt. Denne plikten gjelder for alle som ikke kan dokumentere gjennom koronasertifikat at de er fullvaksinert eller har gjennomgått covid-19 det siste halvåret. Øvrige unntak fra plikten til å teste seg ved ankomst til Norge videreføres.
 • Testpliktige kan teste seg ved en teststasjon på grensen, eller i løpet av 24 timer der det ikke er en slik stasjon på grensen. Alle landets kommuner må være beredt til å kunne teste også innreisende med testplikt.
 • Vi oppbemanner også Nasjonalt kontrollsenter for innreisende slik at kontrollaktiviteten der gjenopptas og kommunene dermed vil kunne få informasjon om reisende som det kan være grunn til at kommunene følger opp.
 • Regjeringen gjør ingen endringer i reglene om innreisekarantene. Karanteneregelverket vil trolig gjelde hele vintersesongen.

– Vi er fortsatt i en global pandemi. Vi må ta vår del av ansvaret. Det er viktig at folk følger reglene vi har satt. Vi ber alle reisende være forsiktige og fornuftige, sier justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) på pressekonferansen fredag.

Klar beskjed: – Dropp håndtrykket!

Kan bortvises

Helseminister Kjerkol sier de innfører tiltakene som følge av forslag fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.

Krav om innreisekarantene for uvaksinerte videreføres, opplyser hun.

De endrer også plikten for test før innreise. Den gjelder alle, uansett fra hvor, med mindre du kan dokumentere at du er fullvaksinerte eller covid-19 siste halvår, opplyse Kjerkol.

Barn under 16 år unntas fra plikten.

De gjeninnfører krav om negativ test ved ankomst for alle som ikke er fullvaksinert eller har gjennomgått covid-19. Utlendinger som ikke kan dokumentere dette, kan bli bortvist.

Koronapass

Kommuner kan fra i dag ta i bruk koronasertifikat for å gi lettelser for dem som kan teste negativt, er fullvaksinert eller har gjennomgått covid-19.

– Vi ivaretar også dem som ikke kan vaksinere seg av ulike årsaker, sier Kjerkol.

Barn under 16 år skal ikke bruke koronasertifikat.

– Kommunene må ha et tilbud om gratis hurtigtest til dem som ikke er vaksinert. De arrangementene og virksomhetene som skal bruke koronasertifikat, bruker en kontrollapp for å kontrollere om sertifikatene er gyldige, sier Kjerkol.

Helsedirektoratet skal lage en veiledning til kommunene om hvordan de kan og bør regulere bruk av koronasertifikat.

Relatert