NY LEDER: Olaug Bollestad ble valgt som ny leder av KrF. Her sammen med 2.nestleder Ingelin Noresjø Foto: Javad Parsa/NTB
NY LEDER: Olaug Bollestad ble valgt som ny leder av KrF. Her sammen med 2.nestleder Ingelin Noresjø Foto: Javad Parsa/NTB

Olaug Bollestad (60) valgt til ny leder av KrF

LILLESTRØM(TV 2): Kristelig Folkepartis landsmøte valgte Bollestad lørdag ved akklamasjon – men Dag Inge Ulstein ble utfordret som nestleder.

Olaug Bollestad ble valgt som ny leder av Kristelig Folkeparti, på partiets ekstraordinære landsmøte på Lillestrøm, lørdag.

– Tusen takk for tilliten til å være lagleder. Dere hører jeg bruker ordet lagleder. Ledelse er tre ting. Det er å le og kose seg og ha det «jysla kjekt». Det andre er å dele erfaringer, og det tredje er å se og speide etter nye talenter og gamle folk. Vi skal dyrke talentene våre, sa Bollestad fra talerstolen etter valget.

Bollestad har fungert som leder siden Kjell Ingolf Ropstad gikk av kort tid etter valget, etter den såkalte «gutteromskandalen».

– Jeg er glad Bollestad har sagt ja. Hun blir en god leder med kløkt, sjarm og folkelighet, sa Ropstad til TV 2.

Ulstein utfordret

Den ledige nestleder-plassen Bollestad etterlot seg ble det derimot mer dramatikk rundt.

Fylkesleder i Troms og Finnmark Truls Olufsen-Mehus ble overraskende fremmet som alternativ til den innstilte 1.nestleder-kandidaten, stortingsrepresentant Dag Inge Ulstein. Olufsen-Mehus stilte seg disponibel for ledervervet tidligere i høst, men ble vraket av valgkomiteen.

Det var delegat Runar Enoksen som fremmet Olufsen-Mehus.

– Jeg trakk det korteste strået og fremmer nå den sorte andungen, Truls Olufsen-Mehus, som nestleder i KrF. Han er godt likt av arbeidsfolk og er en fritenker, sa Enoksen.

Han fikk 11 stemmer, mot Ulsteins 149.

VALGT ETTER SKRIFTLIG VOTERING: Dag Inge Ulstein ble valgt som 1.nestleder etter skriftlig votering. Han vant overveldende med 149 av 160 stemmer. Foto: Javad Parsa/NTB
VALGT ETTER SKRIFTLIG VOTERING: Dag Inge Ulstein ble valgt som 1.nestleder etter skriftlig votering. Han vant overveldende med 149 av 160 stemmer. Foto: Javad Parsa/NTB

– En moden kvinne

Valget av Bollestad som leder skjedde etter en kort debatt.

Arne Willy Dahl fra Akershus KrF var blant dem som tok ordet under debatten om valget.

– Det er ingen hemmelighet at jeg gikk ut i Vårt Land og hadde meninger om hvem jeg ville ha som partileder. Jeg pekte på Hans Olav Syversen. Mange pekte også på Dag Inge Ulstein. I min argumentasjon sa jeg også at vi burde velge noen som har hatt minst mulig å gjøre med det ulykksalige retningsvalget, sa Dahl fra talerstolen, men la raskt til:

– Det betyr ikke at man bør velge noen andre Olaug Bollestad. Tvert imot. Hun har gjort en god jobb når vi først hadde gjort dette retningsvalget.

Også tidligere KrF-leder Kjell Magne Bondevik fikk sneket til seg ordet i debatten.

– Jeg synes det er flott at partiet nå velger en moden kvinne, sa Bondevik, og la til at Bollestad må ha med veteranene i KrF på å gi partiet en ny start.

Fakta om Olaug Bollestad:

* Født 4. november 1961 i Strand i Rogaland.

* Utdannet sykepleier. Arbeidet som leder på Stavanger universitetssjukehus før hun ble ordfører i Gjesdal kommune i 2007.

* Valgt inn i Rogaland fylkesting i 2007.

* Ordfører i Gjesdal kommune fra 2007 til 2013.

* Har vært valgt inn på Stortinget siden 2013, og er i dag medlem av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

* 2. nestleder i KrF fra 2015 til 2017. Deretter 1. nestleder.

* Var landbruksminister i perioden 22. januar 2019–14. oktober 2021.

* Konstituert partileder fra 24. september i år, etter at Kjell Ingolf Ropstad trakk seg. Var også konstituert leder i en periode i 2019 etter at Knut Arild Hareide gikk av.

* Blir lørdag valgt til partileder i KrF.

Kilde: NTB

Relatert