HELSEMINISTER: Jens Spahn mener det må innføres strengere restriksjoner for å få bukt med økende koronasmitte i Tyskland. Foto: Michael Sohn / AP / NTB
HELSEMINISTER: Jens Spahn mener det må innføres strengere restriksjoner for å få bukt med økende koronasmitte i Tyskland. Foto: Michael Sohn / AP / NTB

Økende aggresjon mot helsepersonell i Tyskland

Tyske fagforeninger melder om økende aggresjon og trusler mot leger og sykepleiere som støtter vaksinering mot koronaviruset.

– Leger melder om fiendtlige handlinger og trusler stadig oftere under pandemien, sier Susanne Johna, leder i legeforeningen Marburger Bund.

Tysklands kriminalpoliti BKA sa nylig at de anser vaksinemotstandere og koronafornektere for å være en «relevant risiko» når det gjelder angrep på vaksinesentre og legekontorer.

Ifølge BKA er det en reell risiko for i det minste å bli utsatt for verbal utskjelling, og i verste fall kriminelle angrep, heter det i avisa Frankfurter Allgemeine søndag.

Johna sier at hun selv har fått mange trusler.

Må blokkere folk

– Jeg må blokkere folk fra Twitter- og Facebook-kontoene mine praktisk talt hver eneste dag, sier hun.

Det tyske sykepleierforbundet melder om det samme. Grit Genster i forbundet Verdi sier de opplever at pasienter er mer aggressive enn før, særlig i forbindelse med hygienetiltak som isolering, kontaktrestriksjoner, munnbindpåbud og PCR-tester.

Ofte oppstår det krangler ikke bare med pasienter, men også med pasientenes pårørende, sier hun.

Fjerde smittebølge

Det tyske smittevernbyrået Robert Koch Institut sa fredag at det må innføres langt strengere restriksjoner for å få bukt med en fjerde smittebølge. Blant annet bør alle større arrangementer avlyses,

Helseminister Jens Spahn fulgte opp.

– Vi må gjøre alt for å bryte dynamikken, ellers blir det en bitter desember for hele landet, sa han.

Spahn ber nå om at de såkalte 2G-reglene innføres i flere delstater, slik de allerede er blant annet i Berlin.

Negativ test holder ikke

Koronapass har vært påkrevd i mange situasjoner lenge allerede, men 2G innebærer at uvaksinerte ikke slipper inn blant annet på restauranter, kino, frisør og sportsarrangementer overhodet, selv med en negativ test.

Tyske myndigheter meldte om 48.640 nye smittetilfeller siste døgn, det nest høyeste tallet siden pandemien startet i fjor. Rekorden var torsdag med 50.196 nye smittede.

De høye smittetallene tilskrives den beskjedne vaksineringen i landet. Bare 67 prosent av befolkningen på 83 millioner mennesker er fullvaksinert, og det fins en aktiv motstand mot vaksinering.

(©NTB)

Relatert