Vedum om budsjettet: – Enkelte grupper vil merke det

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener enkelte grupper i samfunnet kommer til å merke endringene i statsbudsjettet på lommeboka.

Mandag legger Støre-regjeringen fram sine endrede forslag og tilleggsnummer for neste års statsbudsjett.

– Jeg har gledet meg til denne dagen her, sa finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) da han møtte pressen utenfor sin leilighet i Oslo klokka 7 mandag morgen.

Klokka 12 skal Vedum redegjøre endringene for Stortinget.

– Jeg er ikke veldig spent i dag. Jeg synes vi har jobbet godt, og folk ser at det er et budsjett som ser hverdagen deres, sa Vedum.

– Enkelte grupper vil merke det, sa han også.

KJØRTE SELV: Finansministeren kjørte selv til jobb mandag morgen. Foto: Torstein Bøe / NTB
KJØRTE SELV: Finansministeren kjørte selv til jobb mandag morgen. Foto: Torstein Bøe / NTB

Han viser blant annet til at strømavgiften reduseres, kommuneøknomien blir styrket, maksprisen i barnehagene reduseres og at pendlere kommer til å merke det.

– Alle dere som pendler og hører på radio nå, dere får det bedre til neste år, sa Vedum.

Skattelette

Vedum mener også at man ser på skatteprofilen i budsjettet at det er for «vanlige folk».

– Hvor mye skattelette får de?

– Det får folk se når det blir lagt fram klokka 12. Dette er vårt første budsjett og det peker retning og kurs for det vi ønsker for alle deler av landet og hvordan vi ønsker å bruke politikken for å utjevne forskjeller sosialt og geografisk, sa Vedum.

– Hva er det viktigste grepet dere tar?

– Det er helheten, sa han.

Endringene i statsbudsjettet: – Peker ut en tydelig retningsendring

Ap/Sp-regjeringen er en mindretallsregjering, som betyr at de må finne flertall i Stortinget.

Vedum mener det at vil være mulig å få støtte fra SV på en rekke av postene. Blant annet viser han til styrket kommuneøknomi.

Han spår at SV kommer til å være ekstra fornøyde med 300 millioner kroner ekstra til ressurskrevende tjenester, som går til dem med aller størst hjelpebehov i kommunene.

Store deler av statsbudsjettet vil stå urørt fra Solberg-regjeringen, men Støre-regjeringen har mulighet til å endre noen deler.

Billigere strømregning og barnehage

Det har kommet flere lekkasjer i forbindelse med budsjettet. Blant annet er det kjent at Støre-regjeringen vil at maksprisen i barnehagene skal reduseres fra 3.315 kroner til 3.050 kroner per måned. Det vil årlig koste staten 690 millioner kroner.

Det skal også settes av 500 millioner kroner av til å sørge for at ingen skal miste arbeidsavklaringspenger over nyttår. Det varsles også regelendringer innen sommeren.

Pendlerordningen skal også styrkes med 500 millioner kroner, og elavgiften skal også kuttes, som koster 2,9 milliarder kroner.

SV positive

SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski sier til TV 2 at det hun har sett så langt av lekkasjer, «er mange gode ansporinger til god politikk».

POSITIV: SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski er positiv til lekkasjene som har kommet så langt, men spørsmålet helheten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
POSITIV: SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski er positiv til lekkasjene som har kommet så langt, men spørsmålet helheten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Det skulle bare mangle når vi har hatt en regjering de siste åtte årene som systematisk har økt forskjellene. Det store spørsmålet nå er om dette vil bli et budsjett som ikke bare demper effektene av de økte forskjellene, men faktisk bidrar til å redusere forskjellene, sier Kaski.

Kaski mener at skattenivået må omfordeles mer slik at folk flest får bedre råd.

– Det nytter ikke å drive symptomlindring. Vi må omfordele fra landets rikeste, som har fått hundre ganger mer skattekutt enn folk flest har fått de siste åtte årene, sier hun.

Budsjettet til Ap/Sp-regjeringen må få flertall i Stortinget før det kan bli vedtatt.

– Mageplask

IKKE NOK: Energipolitisk talsperson i Frp, Frank Sve, mener reduksjonen i elavgiften ikke er nok. Foto: Ole Berg-rusten / NTB
IKKE NOK: Energipolitisk talsperson i Frp, Frank Sve, mener reduksjonen i elavgiften ikke er nok. Foto: Ole Berg-rusten / NTB

Også Solberg-regjeringen foreslo i sitt statsbudsjettet å redusere elavgiften, men kun med 1,5 øre per kilowatt time. Støre-regjeringen vil redusere avgiften med 10 øre per kilowatt time. Det betyr et par hundrelapper for dem med enebolig.

Energipolitisk talsperson i Frp, Frank Sve, mener reduksjonen i elavgiften er langt fra nok slik at det virkelig monner for folk.

– Det er tidenes mageplask fra finansminister Vedum. Å gi 200 kroner til folk flest når det er husholdninger som kanskje har 2.000-3.000 kroner i normalutgifter på strøm og som nå må betale 10.000-12.000, er nesten en vits, sier Sve til TV 2 og fortsetter:

– AS Norge går til himmels når det gjelder økonomi på gasspriser og strømprisene er skyhøye. Den norske stat tjener seg grunnrik og sender altså regningen til innbyggerne. Det er det ingen som forstår.

Sve mener at det ikke hjelper å komme med hundrelapper. Man må komme med tusenlapper, sier han.

Relatert