
Mer til psykisk helse: – Nå skal vi få til en tidlig innsats for unge
Regjeringen bevilger 50 millioner ekstra til psykisk helsehjelp i statsbudsjettet for 2022. AUF-leder Astrid Hoem har selv kjent på hvor viktig god hjelp er.
Fredag var stortingsrepresentant Torbjørn Vereide, AUF-leder Astrid Hoem og flere Utøya-overlevende på Utøya for å fortelle en svær tysk delegasjon, med forbundspresidenten i spissen, om hva som skjedde under terroren i 2011.
– Det gir sterke inntrykk å komme tilbake, men det er også meningsfullt å kunne fortelle de historiene herfra som må fortelles – både det som er vanskelig og det som er litt vakkert, sier Vereide, som ble valgt inn på Stortinget for første gang i høst.

– Vært heldig
AUF-leder Astrid Hoem forteller hvordan terrorangrepet på AUF har preget og endret hele livet hennes.
– Både å leve med den vissheten om at noen vil ta livet av deg for den meningen du har, men også det å miste venner, sier Hoem.
Hun er takknemlig for at hun har fått god psykisk helsehjelp i etterkant.
– Jeg har vært veldig heldig. Det har vært veldig ulikt fra person til person om man har fått den hjelpen og oppfølgingen som man har ønsket, sier AUF-lederen.
50 millioner
AUF fikk sammen med Senterungdommen gjennomslag i Hurdalsplattformen for en større satsing på psykisk helse, spesielt for ungdom. Nå skal det komme penger til satsingen.
Mandag kommer Støre-regjeringens endringer til statsbudsjettet for 2022.
Her vil regjeringen bevilge:
- 40 millioner kroner ekstra til tverrfaglige og oppsøkende team som bidrar med utredning, behandling og oppfølging. Dette kalles og ACT- og FACT-team.
- Det skal gå 10 millioner kroner ekstra til lavterskel psykisk helsehjelp i kommunene.
– Nå skal vi få til det vi har snakket om: en tidlig innsats for unge mennesker. De skal få hjelp og veiledning uten henvisning, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Han mener behovet for et styrket lavterskeltilbud er spesielt viktig etter pandemien.
– I et veldig trangt rom som et slikt tilleggsbudsjett er, så har vi valgt å legge inn dette, som viser en tydelig retning, sier Støre.
Det er Hoem glad for.
– Spesielt for oss unge har de siste to årene vært tøffe. Det har vært vanskelig å få hjelp. Allerede før pandemien vet vi at mange unge ikke har visst hvor de skal gå for å få hjelp. Derfor er dette veldig viktig, sier AUF-lederen.
