Helsepersonell kan få en tredje dose: – På tide å brette opp ermene igjen

Folkehelseinstituttet anbefaler å tilby en tredje dose til helsepersonell som har nær kontakt med enkelte pasientgrupper.

Etter en økning i antall lokale smitteutbrudd har helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) invitert kommunene til dialog, der temaet er koronasituasjonen og nettopp de lokale utbruddene.

– Det er ikke behov for å innføre nasjonale tiltak nå, men på tide å brette opp ermene igjen, sier Kjerkol i en pressekonferanse torsdag.

Regjeringen har i dag besluttet at helsepersonell med pasientkontakt skal få en tredje vaksinedose med koronavaksine. Nyheten kommer samme dag som kunnskapsministeren forteller at fraværsgrensen oppheves ut året.

Det er i første omgang helsepersonell som over tid har nær kontakt med pasienter med særlig høy risiko for alvorlig forløp av covid-19 som skal tilbys en tredje dose.

Direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, sier helsepersonell skal få en tredje vaksinedose etter at personer over 65 år har fått det.

Undersøkelser fra FHI viser at over 70 prosent av helsepersonell er positive til en oppfriskningsdose dersom myndighetene anbefaler det.

Undersøker bivirkninger

Tidligere denne uken la TV 2 frem en kartlegging blant kvinner som har fått koronavaksine og opplevd menstruasjonsforstyrrelser i etterkant av vaksinasjonen.

Stoltenberg bekrefter at ikke alle grupper foreløpig blir anbefalt å ta en tredje dose, blant annet på grunn av usikkerhet rundt bivirkninger.

– Hvis man leser vurderingene er det nettopp dette som gjør at vi tar det skritt for skritt og ikke anbefaler tredje dose til alle, sier Stoltenberg.

Hun sier det også er behov for hele tiden å avklare om et fenomen som oppstår i tilknytning til vaksinasjon er en bivirkning eller ikke, i tillegg til å vurdere betygningen av de bivirkningene vi kjenner til.

Stoltenberg understreker at meldingene om menstruasjonsforstyrrelser ikke alene er årsaken til at de er forsiktige med anbefalingene.

Fire av ti dropper å bli hjemme

Også andre luftveissykdommer skaper problemer i høst. I blant annet Bergen og Stavanger har barneavdelingene blitt fylt opp av pasienter med RS-virusinfeksjoner.

Direktør i Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, ba torsdag folk om å holde seg hjemme, dersom de har symptomer på luftveissykdom. En fersk undersøkelse fra Helsedirektoratet viser nemlig at fire av ti dropper å bli hjemme, til tross for symptomer som hoste, sår hals og rennende nese.

– Det klare rådet nå gjennom vinteren er å holde deg hjemme når du er syk med luftveissykdom, sier Guldvog til TV 2 torsdag.

Relatert