Mannen som er siktet for skadeverket i Fjære kirke erkjenner straffskyld

Forsvarer Ole Devold opplyser til NRK at mannen som er siktet for hærverk og innbrudd i Fjære kirke i Grimstad erkjenner straffskyld.

STARFFSKYLD: Mannen som er siktet for skadeverk i Fjære kirke erkjenner straffskyld. Foto: Baard Larsen/Grimstad Adressetidende
STARFFSKYLD: Mannen som er siktet for skadeverk i Fjære kirke erkjenner straffskyld. Foto: Baard Larsen/Grimstad Adressetidende

Samtidig samtykker den siktede til varetektsfengsling i fire uker, skriver kanalen.

– Han er preget av situasjonen, sier forsvarer Ole Devold til NRK.

Altertavle, døpefont, alterbord, alterring, prekerstol, gravkammer og overlys ble ødelagt under innbruddet som fant sted en gang mellom onsdag kveld og fredag morgen i forrige uke.

Ville flytte noe fra gravkammeret

Politiet har tidligere sagt at det også kan bli aktuelt å utvide siktelsen til likskjending, fordi kirkens gravkammer med godt bevarte, mumifiserte lik fra 1600-tallet også er omfattet av hærverket.

Mannens forsvarer, advokat Ole Devold, sier til Fædrelandsvennen at siktede i avhør har forklart til politiet at han ønsket å flytte noe fra gravkammeret i kirken.

Påtalemyndigheten ønsker å avklare mannens tilregnelighet.

Døpefont veltet

Fjære kirke er nå frigitt av politiet, og Grimstad kirkelige fellesråd gikk mandag ut med mer informasjon om skadeverkets omfang.

Dette er skadene som er avdekket:

* Døpefonten er veltet slik at den er delt i tre og har truffet en av kirkebenkene.

* Prekestolen er delvis skadd. Noen figurer er løsnet.

* Alterringen er stort sett intakt, men veldig løs.

* Altertavlen er stort sett intakt, men har noen skader i nedre del.

* Steinalteret er stort sett intakt, bortsett fra en knust glassplate og noen knuste steinvaser av nyere dato.

* Teppet i midtgangen er revet opp, og luken ned til krypten er dermed avdekket. Også teppet bak alterringen er revet opp.

* I tillegg er to salmebøker tent på.

Vil ikke si noe om krypten

– Vi jobber nå med fagfolk for å få en fullstendig oversikt over skadene, og kirken er derfor avlåst inntil videre. NIKUs foreløpig rapport tilsier at de skadde gjenstandene kan settes i stand, men det er for tidlig å si noe om kostnader og tidsaspekt, sier kirkeverge Alexander Paul i Grimstad kirkelige fellesråd.

Fellesrådet sier samtidig at de ikke vil si noe om hva som er gjort i krypten, av respekt for gravfreden.