VIRUSANGREP: Norsk Hydro ble tungt rammet og varslet alle sine ansatte om ikke å slå på PC-en da de var under dataangrepet i 2019. Foto: Terje Pedersen / NTB
VIRUSANGREP: Norsk Hydro ble tungt rammet og varslet alle sine ansatte om ikke å slå på PC-en da de var under dataangrepet i 2019. Foto: Terje Pedersen / NTB

Dataangrepet på Hydro: Internasjonal politiaksjon mot kriminelle i Ukraina

Det har blitt gjennomført ransakinger på flere adresser tilknyttet 12 personer i en koordinert internasjonal politiaksjon mot organiserte digitale kriminelle i Ukraina.

Etterforskningsgruppen mener de 12 personene har hatt forskjellige roller i et nettverk av kriminelle som står bak alvorlige dataangrep rettet mot over 1.800 ofre i 71 land, inkludert dataangrepet mot Hydro i mars 2019.

Det opplyser Kripos og EUs politisamarbeid, Europol, i en pressemelding fredag. Gruppen har systematisk angrepet store selskap, og lammet virksomheten deres med skadevare.

– Aksjonen begynte tirsdag 26. oktober, og en delegasjon fra Kripos er i Ukraina for å bistå i etterforskningen, som koordineres av Europol, sier leder for seksjon for datakriminalitet ved Kripos, Håvard Aalmo.

Under aksjonen ble det tatt beslag i store mengder elektroniske enheter, kontanter og flere dyre biler.

– Arbeidet fremover, både i Ukraina og i Norge, vil i det vesentlige være knyttet til avhør og gjennomgang av store datamengder som er sikret i forbindelse med aksjonen, sier Aalmo.

Nasjonalt cyberkrimsenter (NC3) ved Kripos har deltatt i den Europol- og Eurojust-koordinerte etterforskningen som følge av løsepengevirus-angrepet mot Hydro i mars 2019.

Hydro betalte ikke løsepenger, men angrepet har kostet Hydro 800 millioner kroner.

­­– Aksjonen viser at det er mulig å komme videre med en anmeldelse av slike angrep, slik Hydro gjorde, og at det nytter å etterforske. Det har vært nitid og møysommelig arbeid å finne frem til disse personene, men politiet har hatt god progresjon gjennom å følge sporene som er hentet inn i etterforskningen, sier Håvard Aalmo.

Relatert