Studentene ved Howard university gjør nå opprør mot elendige boforhold. Foto: Jacquelyn Martin
Studentene ved Howard university gjør nå opprør mot elendige boforhold. Foto: Jacquelyn Martin

Studenter har laget teltby i protest mot Universitetets boforhold

Studentene rapporterer om mugg, vannlekkasjer, insekt og gnagere – vil heller sove ute enn på rommene sine.

– Jeg forventer å bo et sted hvor jeg kan føle meg trygg og i sikkerhet, men internatet har blitt helsefarlig, sier student Lamiya Murray til ABC News.

18-åringen er student ved Howard University i Washington og en av mange studenter som har flyttet ut i telt fordi de mener boforholdene er for dårlig.

Studentene forteller om hvordan vannlekkasjer, mugg, insekt og gnagere setter helsen deres i fare. Murray mener de dårlige fasilitetene er årsaken til en luftveisinfeksjon hun slet med tidligere i år.

– Hver morgen våknet jeg med hoste som jeg ikke hadde når jeg la meg kvelden før, og jeg slet med å puste på natten, forteller Murray. Hun sier flere av vedlikeholdshenvendelsene hennes ikke er gjort noe med.

En Twitter-bruker har lagt ut en video hvor hun skriver at hun er forbannet over forholdene.

– Det har grodd mugg under mikrobølgeovnen min, på madrassen min, i klesskapet mitt, bak speilet mitt, i kjøleskapet mitt, skriver hun.

Har okkupert bygning

Siden 12. oktober har Murray og dusinvis av andre studenter tatt over Blackburn University Center, et studentsenter og kafeteria på campus, hvor de nå ikke tillater universitetets administrasjon inn.

Utenfor bygningen er det hengt opp et banner hvor det står «Nok er nok». Studenter bytter på å stå vakt ved inngangene til senteret. Innen for de bevoktede dørene sover noen i soveposer, andre studerer eller spiser mat de har fått donert fra lokale borgerrettighetsgrupper, skriver ABC.

– Hele Blackburn-familien vår er tillatt inn og ut av bygningen, sier student Murray.

De tillater ingen utenforstående inn.

– Vi prøver å holde studentene trygge og holde alle i en atmosfære der de føler seg komfortable med å snakke om det som skjer på campus, sier hun.

Universitetet har advart studentene som okkuperer bygningen om at demonstrasjonen er i strid med universitetets kodeks for studenters oppførsel og at studentene risikerer å bli utvist. Det kommer det fram i en mail ABC har fått tilgang til.

Svarer på anklagene

Ifølge Universitetet har de registrert 34 henvendelser knyttet til mistanke om mugg. Det utgjør 0,67 prosent av universitetets sengeplasser, skriver ABC.

– Studentenes trivsel er alltid en av Howard Universitys største prioriteringer, og vi støtter alltid studenters rett til å protestere fredelig, sier Frank Tramble ved universitetets administrasjon til ABC.

Han sier de aktivt sjekker opp i studentenes henvendelser.

– Selv om det bare har vært et lite antall dokumenterte hendvendelser, søker vi aktivt ut eventuelle problemer som kan være i soverommene ved å gå dør til dør for å få oversikt over hvert rom, sier Tramble.

Han sier også at studentene vil få midlertidige rom mens problemene løses.

I en e-post til studentene har universitetet erkjent at det finnes mugg i enkelte bygg, men understreker at problemet ikke er utbredt. De skriver at de holder tredjepartsleverandøren fullt ansvarlig og at de jobber med vedlikehold.

– Lange, varme, våte somre, rekordhøye temperaturer og fuktighet er miljøfaktorer som skaper de klimatiske forholdene som fremmer muggvekst. Vi har lyttet til elevenes bekymringer, og vi har vært lydhøre, sier Cynthia Evers, som er visepresident for studentsaker ved universitetet.

Relatert