Flere svenske politikere etterlyser strengere tiltak mot gjengkriminalitet etter drapet på rapperen Einár torsdag kveld. Foto: Henrik Montgomery/TT/NTB
Flere svenske politikere etterlyser strengere tiltak mot gjengkriminalitet etter drapet på rapperen Einár torsdag kveld. Foto: Henrik Montgomery/TT/NTB

Gjengkrigen i Sverige: 40 drepte hittil i år

– Vi er i en nasjonal krisesituasjon, sier svensk politiker etter drapet på rapperen Einár (19).

Drapet på den svenske rapperen Einár (19) i Stockholm torsdag kveld er den siste i en lang rekke voldshandlinger i Sverige i 2021.

Ifølge Aftonbladet har det vært over 270 skyteepisoder og 40 drepte i Sverige hittil i år. Tallene stammer fra politiet.

– Det er et enormt nederlag at vi ikke klarer å få bukt med dette, sier kriminologen Camilla Salazar til avisen.

Hun mener at problemene er komplekse, og at det trengs mye mer enn strengere straffer for å få til en forbedring.

Ifølge Aftonbladet skal det ha vært skuddpremie på rapperen. Foto: Jessica Gow/TT/NTB
Ifølge Aftonbladet skal det ha vært skuddpremie på rapperen. Foto: Jessica Gow/TT/NTB

Nils «Einár» Grönberg var sammen med to andre rappere da han ble drept, skriver Expressen.

De to andre er ifølge Expressens opplysninger tidligere straffedømte, og knyttes til kriminelle nettverk. Den ene tilhører den indre kjernen til «Dödspatrullen», mens den andre knyttes til nettverket «Husbys hyenor».

Drept på kloss hold

De ble jaget av maskerte menn med pistoler, og 19-åringen ble skutt og drept på kloss hold.

Vitner har forklart til Expressen at de første skuddene falt da de tre forlot en garasje i Hammarby sjöstad. De forsøkte å flykte med gjerningsmennene hakk i hæl.

Einár skal ifølge vitner ha blitt skutt på 1,5 meters hold, i det som beskrives som en regelrett henrettelse. Han skal ha blitt truffet i både hodet og brystet.

Det er ennå ingen pågrepet for drapet, melder SVT lørdag.

– Vi jobber med saken, men det er ikke noe nytt å si akkurat nå, sa politiets pressetalsperson Anna Westberg lørdag morgen.

Grönberg skal over tid ha levd med alvorlige trusler. Ifølge Aftonbladet var det satt en pris på hodet hans.

Politi på åstedet. Foto: Christine Olsson/TT/NTB
Politi på åstedet. Foto: Christine Olsson/TT/NTB

I april i fjor ble 19-åringen angivelig utsatt for bortføring. Som 17-åring ble han kidnappet av det kriminelle Vårby-nettverket i en leilighet, der han fikk en kniv i kinnet og halsen, skriver avisen. Han skal også ha blitt frastjålet Rolex-klokken sin.

Einár ville ikke samarbeide med politiet og sa det bare var et PR-stunt.

Det er flere overvåkingskameraer i området der drapet skjedde, noe som gjør at hendelsen kan ha blitt fanget på film.

Flere svenske politikere reagerer på drapet på 19-åringen, og ber nå regjeringen om å slå hardere ned på gjengkriminalitet i Sverige.

– Vi er i en nasjonal krisesituasjon, og nå er det nødvendig med politisk ledelse som tar tilbake kontrollen over utviklingen, skriver Vänsterpartiets leder Nooshi Dadgostar på Twitter, og viser til gjengutviklingen i landet.

Flere etterlyser det samme, som Centerpartiets Annie Lööf.

Nødetater på stedet etter at 19-åringen ble funnet skutt. Foto: Christine Olsson/TT/NTB
Nødetater på stedet etter at 19-åringen ble funnet skutt. Foto: Christine Olsson/TT/NTB

– Vi er mange som sørger, som har fått nok av den meningsløse volden og som vil se at gjengkriminalitet bekjempes, tvitrer hun.

– Helt forferdelig

Liberalernas leder Nyamko Sabuni sier at «det kreves handling».

– Nå kreves det mer enn sinne og fortvilelse. Nå kreves det handling, sier hun.

Moderaterna kom også med samme oppfordring. Partiet deres har i lang tid kritisert regjeringen for å ha gjort for lite for å hjelpe politiet med å stoppe de kriminelle gjengene.

– Det her er jo helt forferdelig. Det er nok en henrettelse midt i byen i et boligområde, sier partileder Ulf Kristersson i Moderaterna.

Farlig subkultur

Innenriksminister Mikael Damberg fra Socialdemokraterna sier han tror rapmiljøet kan være farlig fordi det fungerer som en pådriver for nyrekruttering til gjengene.

– Jeg tror ikke at musikalske tekster i seg selv er det som er alvorlig her, men det er en subkultur der man forherliger gjenglivet, sier Damberg.

Han legger til at subkulturer ikke er noe politikken kan kontrollere, men at man kan gå kraftigere til verks når det gjelder beslag av kriminelles dyre klokker og biler.

Det vil komme et forslag på dette området senere i høst, ifølge Damberg.

Regjeringen i Sverige har innført tiltak for å bekjempe gjengkriminalitet, men kritikere mener det er gjort for lite for tregt.

Damberg har tidligere sagt at politiet vil konsentrere seg om å bryte ned rekrutteringen til de kriminelle gjengene, samt kvele finansieringen. I tillegg skal det satses på forebyggende arbeid og kommunenes arbeid. (TV 2/NTB)

Relatert