LOT PANDEMIEN HERJE: En komité i den brasiliansje nasjonalforsamlingen mener landets president bevisst har latt koronaviruset herje fritt. Foto: Eraldo Peres / AP
LOT PANDEMIEN HERJE: En komité i den brasiliansje nasjonalforsamlingen mener landets president bevisst har latt koronaviruset herje fritt. Foto: Eraldo Peres / AP

NY Times: Politikere i Brasil vil tiltale Bolsonaro for massedrap

En komité i den brasilianske nasjonalforsamlingen vil tiltale president Jair Bolsonaro for massedrap i som følge av koronapandemien.

Det skriver avisen New York Times, som har fått tilgang til et utdrag fra en undersøkelse komiteen har gjennomført.

Komiteen består av i alt elleve medlemmer av nasjonalforsamlingen, hvorav sju fra opposisjonen. De mener at presidenten bevisst lot koronaviruset herje i landet og dermed drepte hundretusener.

Allerede tidlig i pandemiens forløp oppfordret presidenten landets befolkning til å slutte å håndtere pandemien med varsomhet, og sa at alle før eller siden vil dø uansett.

– Jeg beklager dødsfallene. Det gjør jeg virkelig. Men vi kommer alle til å dø en dag. Det er ikke vits i å slippe unna realiteten. Vi må slutte med å være et land av sopere. Vi må møte det og kjempe. Jeg hater dette soper-greiene, sa presidenten i november 2020.

Bolsonaro ble selv smittet sommeren 2020.

Han har ved flere anledninger sammenliknet koronaviruset med influensa, og han har uttalt at brasilianernes immunforsvar er så sterkt at de kunne svømt i kloakk uten å bli syke.

Den brasilianske presidenten har flere ganger blitt sammenliknet med Donald Trump, som han er stor tilhenger av. Mer enn halvparten av brasilianske velgere mener ifølge en meingsmåling fra Datafolha Institute at presidenten gjør en dårlig eller elendig jobb som president.

Relatert