DANNER REGJERING: Ap-leder Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum presenterer regjeringsplattformen på Hurdalsjøen Hotell onsdag.
DANNER REGJERING: Ap-leder Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum presenterer regjeringsplattformen på Hurdalsjøen Hotell onsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB

Hurdalsplattformen er godkjent

Aps stortingsgruppe godkjente den nye regjeringsplattformen i et møte onsdag formiddag. En time senere godkjente også Sps stortingsgruppe plattformen.

Det ble hørt stor applaus fra gruppemøtet da vedtaket ble gjort. Godkjenningen av plattformen var enstemmig.

– Og jeg er veldig glad for det, fordi tilbakemeldingene er at de kjenner seg igjen i denne politikken. At det nå er ambisjoner og gjenkjennelig sosialdemokratisk politikk for en ny tid, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til NTB.

– Vi har fått gjennomslag for programmet vårt og hundredagersplanen vår.

– Jeg er fornøyd med helheten. At vi får denne vektleggingen av arbeid, gjennomføring i skolen, og ambisjon om å kutte utslipp og skaffe jobber, som henger sammen, fortsetter Støre.

Ordknapp Vedum

– Stortingsgruppa til Senterpartiet har godkjent regjeringsplattformen.

Det sa Marit Arnstad til pressen etter gruppemøtet i partiet onsdag formiddag.

Hun sier at mange hadde spørsmål og kommentarer på møtet, men at den ble vedtatt enstemmig. Arnstad blir selv parlamentarisk, mens Geir Pollestad blir nestleder, og dermed ikke statsråd.

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum i forbindelse med et gruppemøte med stortingsgruppen til partiet om Hurdalsplattformen. Foto: Ali Zare / NTB
Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum i forbindelse med et gruppemøte med stortingsgruppen til partiet om Hurdalsplattformen. Foto: Ali Zare / NTB

Etter at stortingsgruppa hadde godkjent resultatet av forhandlingene på Hurdal, kom en ordknapp Trygve Slagsvold Vedum ut døren.

– Marit tar det, sa Trygve Slagsvold Vedum og siktet til at partiets parlamentariske leder, Marit Arnstad, skulle informere om godkjenningen.

– Nå skal jeg til Hurdal, sa Sp-lederen før han hastet videre.

Sigbjørn Gjelsvik fortsetter også på Stortinget, bekrefter Arnstad.

Det har vært få lekkasjer fra plattformen, men blant det som allerede er kjent, er halv pris på ferjebilletter og gratis ferje på strekninger med under 100.000 passasjerer, og full momskompensasjon til frivilligheten.

Noe er ganske detaljert

Hurdalsplattformen har fått navn etter kommunen hvor forhandlingene har funnet sted. Det er også her, på Hurdalsjøen Hotell at plattformen skal offentliggjøres klokka 14.

Støre ønsker ikke røpe hvor detaljert plattformen er.

– Dette er planen for fire år, så noe er ganske detaljert, mens andre er retningslinjer.

Rigmor Aasrud blir parlamentarisk leder for Ap. Foto: Naina Helen Jåma / NTB
Rigmor Aasrud blir parlamentarisk leder for Ap. Foto: Naina Helen Jåma / NTB

Stortingsrepresentant Rigmor Aasrud er valgt som Arbeiderpartiets parlamentariske leder under et gruppemøte onsdag. Aasrud (61) har representert Oppland på Stortinget siden 2009, og regnes som en tungvekter i Aps stortingsgruppe.

På samme gruppemøte ble Terje Aasland valgt inn som parlamentarisk nestleder.

Kabalen nær å gå opp

Torsdag skal regjeringsmedlemmene presenteres. Støre sier regjeringskabalen er veldig nær i å gå opp.

– Jeg er veldig nær nå, sa den påtroppende statsministeren om han hadde ringt alle sine statsrådene, inkludert de fra Senterpartiet.

Etter ni dager med formelle regjeringsforhandlinger kunne Arbeiderpartiet og Senterpartiet kunngjøre at de var enige om å danne regjering sammen.

Relatert