Knusende rapport i storbritannia:

Tusenvis av liv gikk tapt på grunn av famling i starten av pandemien

Troen på flokkimmunitet og famling i starten av koronapandemien førte til en av de verste feilstegene i britisk folkehelse noensinne, ifølge ny rapport. De ansvarlige nekter å beklage.

Rapporten er basert på flere måneder med parlamentariske høringer og er laget av to kontrollkomiteer i det britiske Underhuset. I spissen for arbeidet står to tidligere ministre fra De konservative.

Se hele rapporten her

Utvalget mener at både ministre og forskere hadde en «fatalistisk» tilnærming da koronabølgen slo inn i fjor. De brukte for lang tid på å stenge ned samfunnet, noe som bidro til at pandemien tok svært mange liv i Storbritannia sammenlignet med en rekke andre land.

– Kostet liv

Landet har registrert nesten 138.000 koronarelaterte dødsfall siden mars i fjor, og mange briter har spurt seg hvorfor landet ble så hardt rammet.

I rapporten går det fram at flere av regjeringens fremste rådgivere ønsket seg en gradvis tilnærming til tiltak som sosial avstand, isolasjonsregler og nedstenginger.

Det var en tilnærming som viste seg å være feil, og som kostet liv, fastslår utvalget.

Forskere har tidligere anslått at det dreier seg om minst 20.000 liv.

Feilene

«Avgjørelsene som gjaldt nedstenginger og sosial distanse i de første ukene av pandemien, og rådene som førte til dem, utgjør en av de viktigste feilstegene for folkehelsen i Storbritannia noensinne», skriver de.

De som ledet innsatsen, anklages også for gruppetenkning, noe som innebærer så stor enighet at man mister evnen til fleksibilitet og kritisk tenkning.

Andre feilvurderinger utvalget mener har kostet mange liv er:

1. Beslutningen om å gi opp massetesting
2. Utskriving av koronasyke eldre og sende dem til eldreboliger
3. For sen stenging av grensene
4. Det ble formidlet ulike ting fra sentrale og lokale myndigheter

Nekter å beklage

Minister Stephen Barclay er nummer to etter statsminister Boris Johnson i regjeringen. Under et intervju på Sky News tirsdag morgen nekter han om og om igjen å beklage for de feilene som ble gjort.

Se klipp fra intervjuet øverst i saken

– Nei. Vi fulgte hele tiden de faglige rådene vi fikk. Vi fikk vaksinen fordelt svært fort, vi beskyttet helsearbeidere mot smittebøker, svarer han når Sky News spør om han ønsker å beklage.

– 20.000 liv gikk tapt unødvendig fordi dere ikke gikk i lockdown en uke tidligere, og du ønsker ikke å beklage?

– Vi var redd for at om vi stengte ned for tidlig ville ikke folk være villige til å overholde dette i lengden, svarer han.

Boris Johnson har tidligere uttalt at han tar fullt ansvar, og at han beklager lidelsene britene har opplevd.

Fokuserte på influensa

I den krasse gjennomgangen slår utvalget fast at regjeringens pandemiplanlegging fokuserte for mye på influensa, og at regjeringen ikke brukte kunnskap fra tidligere virusutbrudd som sars, mers og ebola.

Rapporten er på 151 sider og har tittelen «Koronaviruset: Leksene vi har lært så langt». Den ble lagt fram tirsdag, i forkant av en uavhengig offentlig gransking av regjeringens koronahåndtering, som skal innledes neste år.

Selv om Storbritannia var blant de første landene som utviklet en test for covid-19 i januar 2020, ble forspranget kastet bort, og konsekvensene var store, skriver The Guardian med henvisning til rapporten.

De var også svært tidlig ute med å skaffe seg vaksiner. Til tross for dette er det kun Russland som har flere døde enn Storbritannia i Europa.

«At et land som ligger i verdenstoppen når det gjelder ekspertise i dataanalyse, blir stående i den verste helsekrisen på 100 år med praktisk talt ingen data å analysere, er et så stort tilbakeskritt at det nesten er umulig å forestille seg», skriver utvalget.

(©NTB/TV 2)

Relatert