OMSTRIDT: Abortloven i Texas har ført til kraftige demonstrasjoner over hele USA. Foto: Gabriel Bouys/AFP
OMSTRIDT: Abortloven i Texas har ført til kraftige demonstrasjoner over hele USA. Foto: Gabriel Bouys/AFP

Dommer suspenderer abortloven i Texas

En føderal dommer i Texas har midlertidig suspendert delstatens omstridte abortlov.

Dommer Robert Pitman bestemmer at Texas ikke kan håndheve loven, frem til man har avgjort om den er grunnlovsstridig eller ikke. Det melder blant annet Reuters natt til torsdag.

– Fra det sekundet loven ble vedtatt, har kvinner på ulovlig vis blitt hindret fra å ta kontroll over sine egne liv på måter som beskyttes av grunnloven, skriver dommeren i den 113 sider lange avgjørelsen.

Pitmans avgjørelse vil trolig bli anket og sendt til en republikansk domstol, noe dommeren selv er klar over.

– Andre domstoler kan velge å unngå denne konklusjonen om de ønsker det, men denne domstolen vil ikke lenger godta at kvinner nektes å utøve denne viktige rettigheten, fortsetter Pitman.

Avgjørelsen kommer etter at Biden-administrasjonen gikk rettens vei for å stanse loven, som er den strengeste i hele USA, og Justisdepartementet valgte å saksøke Texas i et forsøk på å stanse loven.

Selv om Biden-administrasjonen midlertidig har oppnådd målet sitt, våger ikke abortklinikkene i Texas å fortsette arbeidet før en mer permanent ordning er på plass. Det er ventet at loven vil prøves i en rekke domstoler, og abortslaget kan ende opp med å måtte avgjøres i Høyesterett.

Loven ble innført i september, og siden har aborter praktisk talt vært ulovlig i USAs nest mest folkerike delstat.

Den omstridte abortloven forbyr abort etter sjette uke, selv i tilfeller hvor fosteret er unnfanget under voldtekt eller incest. Alle som bryter forbudet, inkludert personer som bidrar til å gjennomføre aborten, risikerer å bli saksøkt for 10.000 dollar.

Relatert