VARMEREKORD: Tromsø var blant stedene som slo varmerekord i Oktober. Foto: Marianne Løvland / NTB
VARMEREKORD: Tromsø var blant stedene som slo varmerekord i Oktober. Foto: Marianne Løvland / NTB

Derfor gir den globale oppvarmingen størst utslag i Nord-Norge

Årets høstferiemåned har allerede knust flere varmerekorder i nord. Trolig vil trenden med uvanlig varmt oktobervær fortsette i årene som kommer.

Ifølge Meteorologisk institutt blir oktober en stadig varmere måned i Nord-Norge.

– Enten vi ser på den gjennomsnittlige månedstemperaturen eller teller antall dager med temperatur over 15 grader, ser vi en tydelig temperaturøkning den siste 30-årsperioden, sier klimaforsker Helga Therese Tilley Tajet ved instituttet i en pressemelding.

I oktober ble det blant annet satt varmerekorder i Mo i Rana, Tromsø og Kirkenes.

Ifølge klimaforskeren vil dette fortsatte å være trenden ettersom den globale oppvarmingen gir størst utslag i nord.

Størst økning lengst nord

For å studere den langvarige utviklingen av klimaet, ser klimaforskere på gjennomsnittet over 30 år.

Størst temperaturøkning har de aller nordligste områdene i Norge.

Sihccajavri, Kautokeino og Kirkenes i Troms og Finnmark har hatt en gjennomsnittlig temperaturøkning på nesten én grad i oktober i perioden 1991 til 2020, sammenliknet med perioden 1961 til 1990.

– Temperaturøkningen får litt andre utslag sørover i fylket og i Nordland. Både i Bodø og i Bardufoss ser vi en betydelig økning i antall dager over 15 grader, sier Tilley Tajet.

Bodø i Nordland har hatt 20 dager med temperatur over 15 grader i oktober i perioden 1991 til 2020, mot 8 dager slike dager i forrige 30-årsperiode.

Bardufoss i Troms og Finnmark har registrert 16 dager med temperatur over 15 grader, mot 5 slike dager i perioden 1961 til 1990.

– Dette skyldes at klimaet endrer seg på hele kloden. Når temperaturen stiger globalt får vi ulike utslag av dette lokalt, sier klimaforskeren.

Mest utslag i nord

Også i Alta og Tromsø har antallet varme dager gått opp de siste 30 årene.

På Finnmarksvidda er det ikke aktuelt med temperaturer over 15 grader i oktober. Derfor ser klimaforskerne i stedet på antall dager med temperaturer over 10 grader.

Kautokeino, Karasjok og Cuovddatmohkki har alle hatt en betydelig økning i slike dager siden 1991. Kautokeino har hatt 29 dager med temperatur over 10 grader, mot 21 slike dager i forrige 30-årsperiode.

Karasjok har nå 52 slike dager, mot 33 i perioden 1960-1991. I Cuovddatmohkki er økningen aller størst, fra 9 til 31 dager med temperatur over 10 grader i oktober.

– Den globale oppvarmingen får størst utslag desto lengre nord vi kommer. I Arktis går oppvarmingen tre ganger raskere enn i verden forøvrig på grunn av mindre snø og is i nordområdene. Snødekket bidrar til å reflektere sollyset som forhindrer oppvarming, sier Tilley Tajet.

Relatert