Jordskjelv i den franske kirken: – Sexmisbruket skjer også i dag

PARIS/OSLO (TV2): Rapporten om overgrep i den katolske kirken i Frankrike er dramatisk og beskrives som et jordskjelv. 330 000 barn og unge er ofre for seksuelt misbruk i den katolske kirken siden 1950-tallet.

– Vi må kvitte oss med tanken om at seksuell vold i kirken er utryddet. Problemet er der fortsatt, sa Jean-Marc Sauvé, lederen for den uavhengige kommisjonen som har gransket den katolske kirken i Frankrike.

Tallet er mye høyere enn noen har forestilt seg. Overgrepene har i stort flertall vært utført mot gutter, hele 80 prosent. I alt 216 000 av ofrene har blitt misbrukt av prester eller religiøse ledere.

Resten er av personer som for eksempel har vært frivillige innen for den katolske kirken. Antallet er mye høyere enn det som har vært forventet, og slår ned som en bombe i Frankrike.

OVERGREP i KIRKEN: Et anslag på 330 000 ofre i den katolske kirken beskrives som et jordskjelv. Foto: Santiago Vergara/TV 2
OVERGREP i KIRKEN: Et anslag på 330 000 ofre i den katolske kirken beskrives som et jordskjelv. Foto: Santiago Vergara/TV 2

– 60 prosent av de kvinner og menn som er blitt utsatt for overgrep forteller om store problemer i både følelsesliv og sexliv, sa lederen for granskningskommisjonen, Jean-Marc Sauvé.

– Ikke sett og ikke hørt

Kommisjonen har jobbet med å granske kirken i over to og et halvt år. Den mener et sted mellom 2900 og 3200 prester og religiøse ledere er pedofile overgripere. På grunn av mørketallene er tallet trolig høyere, ifølge kommisjonen.

Svært få saker har havnet i rettssvesenet. Tvert i mot avslører rapporten omfattende hemmlighold, forsøk på å dekke over og prester som er blitt flyttet til andre steder, og har kunnet fortsette misbruket.

– Det må tas ansvar for det som har skjedd. Kirken har ikke klart å se, høre eller fange opp signalene, selv om fire prosent av overgrepene har vært kjent, sa kommisjonsleder Sauvé.

Han sa også at det fortsatt er problemer med overgrep i kirken, selv om granskningen går 70 år tilbake og det har vært mer oppmerksomhet om problemet de senere årene.