NEDE: Facebook og andre sosiale medier eid av selskapet, var nede mandag kveld. Foto: Dado Ruvic/REUTERS
NEDE: Facebook og andre sosiale medier eid av selskapet, var nede mandag kveld. Foto: Dado Ruvic/REUTERS

Problemer for Facebook og Instagram – tirsdag kan det bli enda verre

En intern feil gjorde at Facebooks apper var nede i seks timer mandag kveld. Tirsdag venter nye problemer for teknologigiganten, som går gjennom en marerittuke.

Flere sosiale medier hadde mandag ettermiddag og kveld store problemer . Ved midnatt løste problemene seg, og mange brukere fikk tilgang på Facebook og Instagram igjen.

Klokken 00.33 bekreftet Facebook selv at tjenestene var oppe:

– Til den store gruppen av mennesker og bedrifter verden over som avhenger av oss: vi beklager. Vi har jobbet hardt for å gjenopprette tilgang til appene og tjenestene våre og kan meddele at de kommer tilbake nå. Takk for tålmodigheten, skriver selskapet på sin Twitter-konto.

Derfor sviktet det

Rundt klokka 04.30 kom Facebook med en ny oppdatering, hvor de forklarte årsaken til nedetiden. Det skyldtes ifølge selskapet en internt feil, og ikke et angrep slik enkelte spekulerte i tidligere. Et mislykket forsøk på å konfigurere Facebooks rutere fikk katastrofale følger for alle selskapets apper.

– Feilen hadde store konsekvenser for hvordan våre datasentre kommuniserer, noe som førte til full stans, skriver selskapet i en pressemelding.

– Vi vil understreke at den underliggende årsaken til nedetiden var en mislykket konfigurasjonsendring. Det er ingenting som tyder på at brukeropplysninger ble lekket som en følge av nedetiden, fortsetter selskapet.

Nedetiden førte også til problemer for Facebooks infrastruktur og ansatte, noe som gjorde det vanskelig å få identifisert og rettet opp i problemet.

Tapte store summer

Problemene ble først registrert klokken 17.40 norsk tid, og nettstedet Downdetector rapporterte om titusener av feilmeldinger tilknyttet Facebook verden over. Nettgiganten var totalt utilgjengelig i over seks timer før ting stabiliserte seg igjen. Det ble en kostbar affære for Facebook, som opplevde at aksjen gikk ned 4,9 prosent i tiden sidene var nede.

Også de Facebook-eide appene Instagram, Whatsapp og Messenger har hatt avbrudd, noe som skyldes at de ulike appene bruker mye av den samme infrastrukturen. Et problem med Facebook vil med andre ord føre til et problem med Instagram eller andre, tilhørende apper.

Må ta lærdom

Torgeir Waterhouse har jobbet med IT og IT-politikk i Forbrukerrådet og IKT-Norge i mer enn 20 år. Han stilte flere spørsmål rundt Facebook-problemene da det sto på som verst mandag kveld.

– Det er et spørsmål om tillit, det er et spørsmål om hvordan problemet forholder seg til infrastrukturen og det er helt klart et spørsmål om hva som egentlig er årsaken, sa han til TV 2.

– Det som er viktig nå er at vi lærer maksimalt av dette, og at vi dermed kan forebygge lignende feil fremover. De samme problemene kan også ramme andre tjenester som er på nett, fortsatte han.

Marerittuke

Kort tid etter problemene oppsto, falt Facebook-aksjene med 5,5 prosent. Det er det verste resultatet på nesten et år, ifølge Reuters. Da børsen på Wall Street stengte mandag, hadde Facebook noterte en nedgang på 4,9 prosent, ifølge AFP.

Den engelske avisen Daily Mail kom med følgende overskrift i blokkbokstaver:

«THE DAY THE INTERNET BROKE» – på godt norsk, dagen internettet gikk i stykker.

Det er mer enn bare nedetid som skaper hodebry for Facebook. De siste ukene har en tidligere ansatt stått frem som varsler, og delt tusenvis av interne dokumenter med både politikere og medier. Søndag sto Frances Haugen frem med fullt navn under et intervju med «60 Minutes», hvor hun blant annet anklaget sin tidligere arbeidsgiver for å skade unge jenters mentale helse, føre til økt splittelse, lyve til sine investorer og å ha bidratt til stormingen av Kongressen.

Facebook nekter for alle anklagene, i det som er den hittil største interne lekkasjen som rammer selskapet. Haugen nekter likevel å gå bort, og tirsdag skal hun vitne i Senatet. Etter flere dager med dårlig omdømme og teknologiske problemer, kan vitnemålet få Facebooks marerittuke til å toppe seg.

Frykter ikke Facebook

Allerede mandag har CNN fått tilgang til åpningsinnlegget Haugen skal holde i Senatet. Den tidligere ansatte erkjenner at Facebook kan «ødelegge» henne, men mener det er nødvendig å avsløre hvordan giganten opererer med frie tøyler.

– Jeg mener handlingene mine er riktige og nødvendige for felleskapets beste. Jeg vet at Facebook har uendelige ressurser, som de kan bruke til å ødelegge meg, skal Haugen blant annet si.

– Jeg valgte å stå frem fordi jeg innså en urovekkende sannheten: nesten ingen på utsiden av Facebook skjønner hva som skjer på innsiden av Facebook, heter det videre i åpningsinnlegget.

Facebook har ikke ønsket å kommentere saken.

Relatert